Εγγραφείτε στα NewsLettersΕργαστήρια μυθοπλασίας και δημιουργικής γραφής 2016-2017

 

 

Παραμυθοπλεκτική


Ένα βιωματικό σεμινάριο που θα εξερευνήσει τα μυστικά μονοπάτια του δάσους και τους αόρατους δρόμους ανοιχτής θάλασσας που ενώνουν την υποβλητική βιβλιοθήκη  με το καλυβάκι των παραμυθιών, την σπηλιά του δράκου με το τυπογραφείο και το μολύβι με το σώμα του αφηγητή.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε  οκτώ 4ωρες αυτοτελείς συναντήσεις.Όταν μιλά το ξωτικό: Ευθύς και πλάγιος λόγος, μονόλογος και διάλογος. Ενότητα χαρακτήρων, ύφος και τρόπος ομιλίας. Μίμηση και πρωτοτυπία, πρότυπα και προσωπική έκφραση.


Με τον  Στέλιο Πελασγό
Αφηγητή, δρ παιδαγωγικής, συγγραφέα

 

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 210 5222181, 6942 420062

 


 

 

Παραμυθοπλεκτική - Εργαστήρια μυθοπλασίας και δημιουργικής γραφής

 

 

Ένα βιωματικό σεμινάριο που θα εξερευνήσει τα μυστικά μονοπάτια του δάσους και τους αόρατους δρόμους ανοιχτής θάλασσας που ενώνουν την υποβλητική βιβλιοθήκη  με το καλυβάκι των παραμυθιών, την σπηλιά του δράκου με το τυπογραφείο και το μολύβι με το σώμα του αφηγητή.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε  οκτώ 4ωρες αυτοτελείς συναντήσεις.

Το κάθε Σάββατο αποτελεί μια  ενότητα, η οποία ολοκληρώνεται κάθε φορά.
Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μίας, περισσοτέρων ή όλων των ενοτήτων.


Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν εάν το επιθυμούν μια λογοτεχνική τους δημιουργίας λαμβάνοντας βοήθεια από την ροή της εργαστηριακής εμπειρίας, την ευαισθησία της ομάδας και την ενεργητική ακρόαση του μάστορα τους. Δημόσιες αναγνώσεις σε προστατευτικό/ οικείο ή άγνωστο κοινό θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την επίγνωση τους.

Τα θέματα είναι ενδεικτικά και θα προσαρμοσθούν στις δυνάμεις και τις αδυναμίες κάθε μέλους της ομάδας.


  1. Σάββατο 12/11/2016 - Τα μονοπάτια του λαϊκού παραμυθιού και οι δρόμοι της λογοτεχνίας. Από τον θρύλο στην φανταστική λογοτεχνία, από τον Ερμή στον Κοντορεβυθούλη και στο Χόμπιτ. Τα κομμάτια του παραμυθιού, του θρύλου, της παραβολής, του λογοτεχνικού παραμυθιού για παιδιά ή ενήλικες, του φανταστικού διηγήματος.

  2. Σάββατο 17/12/2016 - Παραμύθια και όνειρα. Ενσωματώνοντας ονειρικές εικόνες και δομές μέσα στην εξιστόρηση. Πώς ακούει τις ιστορίες και πώς ονειροπολεί κάθε ηλικία από τα νήπια ως τους γέροντες.

  3. Σάββατο 21/1/2017 - Οι νόμοι της επινόησης και της εικονοπλασίας. Προσανατολισμός στην χώρα των θαυμάτων. Χαρακτήρες, δράση και περιγραφή τόπων. Πρωτοτυπία και παράδοση, μονοπάτια και λεωφόροι.

  4. 2/2017 - Όταν μιλά το ξωτικό: Ευθύς και πλάγιος λόγος, μονόλογος και διάλογος. Ενότητα χαρακτήρων, ύφος και τρόπος ομιλίας. Μίμηση και πρωτοτυπία, πρότυπα και προσωπική έκφραση.

  5. 3/2017 - Ο αόρατος άνθρωπος: η φωνή του αφηγητή ανάμεσα στα πρόσωπα της δράσης. Ποίηση και υποβολή, ελευθερία και έλεγχος, γοητεία και απελευθέρωση του αναγνώστη.

  6. 4/2017 - Φωτιά στις ξύλινες και στις γούνινες λέξεις. Πώς να γλιτώσουμε από τις λέξεις- παράσιτα που δεν σημαίνουν τίποτα. Πώς να απευθυνθούμε με σεβασμό σε νήπια, παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες.

  7. 5/2017 - Ο ιππότης που έλυνε σταυρόλεξα. Υβρίδια και παρωδίες: οι πειρασμοί και οι παγίδες της ψηφιακής εποχής. Το καλαμπούρι, το γέλιο και η ποίηση

  8. 6/2017 - Γράφοντας και διαβάζοντας με το σώμα. Σωματικές αισθήσεις και εξιστόρηση.