Εγγραφείτε στα NewsLetters 

Aποσπερίδες παραμυθιών

 

Υπάρχει μια γλώσσα μαγική που μιλούν τα παιδιά και έχουν ξεχάσει οι μεγάλοι. Υπάρχουν όμως μεγάλοι που επιθυμούν να την ξαναθυμηθούν.

Ο πρωτεργάτης της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης, Στέλιος Πελασγός, μας οδηγεί μέσα από το σκοτεινό δάσος των παραμυθιών στην αναζήτηση των μυστικών της τελευταίας μαγικής τέχνης, της τέχνης του προφορικού λόγου.
Ο μάστορας των παραμυθιών κατεβαίνει ένα Σαββατόβραδο κάθε μήνα από το Πήλιο στην Αθήνα και διοργανώνει αποσπερίδες παραμυθιών, βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών.

Σ’ αυτές μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητευόμενοι παραμυθάδες του εργαστηρίου αλλά και οι καλεσμένοι τους και το κοινό. Oι βραδιές αυτές αποτελούν μια λέσχη αφήγησης δίνοντας την ευκαιρία σε όλους όσους
αγαπούν την προφορική αφήγηση,
α) να απολαύσουν τις ιστορίες,
β) οι μαθητές να εφαρμόσουν τη νεοαποκτειθείσα γνώση και να αποκτήσουν εμπειρίες αφήγησης σε κοινό,
γ) να ανταλλάξουμε βλέμματα, σιωπές, και ιστορίες.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

________________________________________________________________________________________________________

 

 

Αποσπερίδες 2011 - 2012

 

 

Ελάτε να απολαύσετε τη φτωχή και μαγική τέχνη του προφορικού λόγου, από τον πρώτο Έλληνα ιστορητή επαγγελματία παραμυθά
Τον Στέλιο Πελασγό Δρ., τους μαθητές του
και άλλους αφηγητές, σε διαφορετικά είδη προφορικής λογοτεχνίας και τρόπους αφήγησης.

Τα Σαββατόβραδα:

 

22 Οκτωβρίου 2011


26 Νοεμβρίου 2011


14 Ιανουαρίου 2012


3 Μαρτίου 2012


Απρίλιος 2012

 

Μάιος 2012

 


Ώρα: 8μ.μ.Πληροφορίες στο 210 5222181


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό


 

 

 


 

Αποσπερίδα αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία
από τον Στέλιο Πελασγό και… τους μαθητευόμενους παραμυθάδες

Κυριακή 15 Απριλίου 2007, στις 9 μ.μ

 

Μια βραδιά παραμυθιών με λαϊκές ιστορίες, γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για την τελική νίκη του Κοντορεβυθούλη ενάντια στον Γίγαντα, για την ενίσχυση της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη στραύτεση ανήλικων παιδιών και ειδικότερα για τα Παιδιά – στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πραγματοποιούν ο γνωστός Αφηγητής - Μελετητής του προφορικού πολιτισμού Στέλιος Πελασγός και οι μαθητές του την Κυριακή 15 Απριλίου 2007, στις 9 μ. μ. στο Θέατρο του «Εργαστηρίου Μαιρηβή». Μια συνάντηση… που σκοπό έχει να πάψουν οι «Γίγαντες» να βάζουν πολυβόλα στα χέρια κάθε «Κοντορεβυθούλη» και κάθε «Κοντορεβυθούλησας», που συχνά η αδράνειά μας εγκαταλείπει μόνους στο δάσος!
Παιδιά – στρατιώτες…
Στα παραμύθια όλοι ζουν στο τέλος «καλά και μεις καλύτερα». Υπάρχει φόβος, σωματικός και ψυχικός πόνος, συμφορές, καταδιώξεις αλλά στο τέλος το καλό θριαμβεύει. Με τις λαϊκές ιστορίες παρηγοριόνταν οι λαοί όλης της γης και ενθαρύνονταν για τον αγώνα τους ενάντια στην απληστία και την αυθαιρεσία των δράκων  και των γιγάντων.
Υπάρχουν όμως παιδιά που ποτέ δεν άκουσαν τέτοια παραμύθια. Υπάρχουν παιδιά που η ζωή τους έγινε ένας αξύπνητος εφιάλτης. Είναι τα παιδιά- στρατιώτες. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκοτώνουν, πριν μάθουν να ζουν. Η Διεθνής Αμνηστία παλεύει χρόνια ενάντια σε αυτό το ατιμώρητο έγκλημα κατά της ανθρώπινης υπόστασης.
Οι φρικτές ιστορίες της στράτευσης των ανήλικων στρατιωτών και του «ψησίματος» για να χάσουν κάθε ίχνος παιδικής ευαισθησίας και να γίνουν αδίστακτοι/ες είναι γνωστές στους περισσότερους συνειδητούς πολίτες. Οι ιστορίες αυτές δεν λέγονται γιατί οι λέξεις θρυμματίζονται από την φρίκη. Τα λαϊκά παραμύθια και οι ιστορίες έχουν αντίθετα σκοπό να επουλώνουν τα τραύματα και να εμψυχώνουν το αγώνα των ταπεινών ενάντια στα τέρατα.
Ζητάμε από τους καλεσμένους μας το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ για εισιτήριο στην αποσπερίδα μας, ποσό που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στη Διεθνή Αμνηστία.

 Ο Στέλιος Πελασγός, εκτός από τις κλειστές συναντήσεις του εργαστηρίου διοργανώνει τον κύκλο ομιλιών “Προφορική αφήγηση και Μυθική σκέψη”.
Παράλληλα διοργανώνεται ένας κύκλος ημερίδων ή ανεξάρτητων ομιλιών με ελεύθερη είσοδο που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Οι ομιλίες γίνονται από διαφορετικούς επιστήμονες ή καλλιτέχνες που το έργο τους σχετίζεται με την προφορική αφήγηση και ακρόαση.

 

Ομιλία: Το λαϊκό παραμύθι, ένας οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης
Κάρεν Σνάϊντερ, γιουνγκιανή αναλύτρια - θεραπεύτρια
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2006, στις 7:00 μ.μ

Ομιλία του κύκλου ομιλιών “Προφορική αφήγηση και Μυθική σκέψη”. Η σειρά αυτών των ομιλιών από επιστήμονες και δημιουργούς που εφαρμόζουν
την προφορική αφήγηση σε διαφορετικούς τομείς προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο και την δύναμη των σύγχρονων εφαρμογών της παραδοσιακής τέχνης του παραμυθά στην παιδαγωγική, την ψυχολογία και την τέχνη.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο θεατράκι του εργαστηρίου “Μαιρηβή”, η γιουνγκιανή αναλύτρια Κάρεν Σνάϊντερ θα μιλήσει με θέμα “Το λαϊκό παραμύθι, ένας οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης”. Η Κάρεν Σνάϊντερ είναι αμερικανίδα γιουνγκιανή αναλύτρια και θεραπεύτρια και ζει από το 1993 στην Ελλάδα. Είναι διπλωματούχος του Ινστιτούτου Γιουγκ της Ζυρίχης όπου σπούδασε και εργάστηκε δέκα χρόνια. Πιστεύει πως το κυριότερο μέρος της θεραπευτικής πορείας είναι να βρει και να ζήσει ο καθένας το δικό του, προσωπικό παραμύθι.
Ο πρωτοπόρος ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Κ.Γκ.Γιουγκ θεωρούσε πως το παραμύθι δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά πολύ περισσότερο τους ενήλικες.
Ο μύθος και το παραμύθι είναι οι βοηθοί που μας στέλνει η ψυχή για να μας στηρίξει και να μας ενθαρρύνει στο ηρωικό ταξίδι μέσα στην ζωή
με στόχο την ψυχική ολοκλήρωση.


Ομιλία: Αυτί – Ψυχισμός – Φωνή

Τόνυ Ευαγγελοπούλου, ψυχολόγος, ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2006, 7 μ.μ

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 7 μ.μ στο θεατράκι του εργαστηρίου “Μαιρηβή” η ψυχολόγος, ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος Τόνυ Ευαγγελοπούλου θα μιλήσει με θέμα Αυτί – Ψυχισμός – Φωνή.
Η θεραπευτική μέθοδος Tomatis είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που μιλά για την σημασία της ανθρώπινης φωνής και απικοινωνίας ακόμα από την στιγμή που σχηματίζονται τ ακουστικά όργανα του εμβρύου στην κοιλιά της μάνας. Η σημασία της ακρόασης της φωνής της μητέρας μέσα από το αμνιακό υγρό αποδεικνύεται από την μεθοδο Tomatis και επικυρώνει από την σκοπιά της την αξία της ανθρώπινης φωνής που αφηγείται, της φωνής του παραμυθά.

 


 

Ημερίδα για την τέχνη του παραμυθά και του ποιητή
Παραμύθι, θρύλος, ποίηση:Τα χαμένα μονοπάτια

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006 στις 6.00 μμ.

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και το «Εργαστήρι Μαιρηβή» σας προσκαλούν σε μια ημερίδα ποίησης και παραμυθιού.
Μια φορά και έναν καιρό τα μονοπάτια ενώνονταν και όλοι ανταμώνανε. Ο παραμυθάς στον δρόμο που πήγαινε συναντούσε τον ποιητή και παρακάτω βρίσκανε και τον ραψωδό. Όλοι μαζί τραβούσαν το καλντερίμι της προφορικής λογοτεχνίας. Κάποτε ξεμάκραιναν μονάχοι μέχρι να ξαναγυρίζουν πίσω και να ξανανταμωθούν. Σήμερα τα μονοπάτια της αντάμωσης έχουν ξεχαστεί. Έμεινε όμως η νοσταλγία της συνάντησης. Όσοι τα αναζητούν, άλλοι χάνονται κι άλλοι τα καταφέρνουν να τα ξανανοίξουν με κόπους πολλούς μέσα από αγκάθια.
Ελάτε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006 στις 6.00 μμ. στο θεατράκι του «εργαστηρίου Μαιρηβή» να τα αναζητήσουμε μαζί. Θα ακουστούν παραμύθια, θρύλοι, ποιήματα και ο τρόπος και ο κόπος των ανθρώπων που προσπαθούν να τους δώσουν μια σύγχρονη, ζωντανή φωνή.

Συμμετέχουν:
Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας
Γιάννης Μαρκάκης, ποιητής, διευθυντής του μουσείου κρητικής παράδοσης «Λυχνοστάτης»
Παυλίνα Παμπούδη, ποιήτρια, συγγραφέας
Στέλιος Πελασγός, παραμυθάς, συγγραφέας παιδαγωγός

 Μια παραμυθένια μέρα
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005, 6 μ.μ - 9 μ.μ


Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 ελάτε στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” να περάσετε μια παραμυθένια μέρα.
Το απόγευμα από τις 6 μ.μ έως τις 9 μ.μ θα ακούσετε ιστορίες και ομιλίες από παραμυθάδες, σκηνοθέτες και συγγραφείς που προσπαθούν να πουν τα γραμμένα και να γράψουν τις κουβέντες.
Το βράδυ στις 9 μ.μ ο παραμυθάς του Πηλίου, ο στέιος Πελασγός, θα αφηγηθεί εισαγωγικά “μιας γης” παραμύθια, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, γι ατην ενίσχυση των προγραμμάτων βοήθειας του τρίτου κόσμου της οργάνωσης “Μια Γη”.

- Ημερίδα για την τέχνη του παραμυθά
Αλλιώς το λες κι αλλιώς το γράφεις.
Η τέχνη του παραμυθά ανάμεσα στα λόγια και τα γράμματα.
Τι χάνει το παραμύθι ή ο μύθος όταν γράφεται;
Μπορούν να αφηγούνατι οι συγγραφείς ή να γράφουν οι παραμυθάδες;
Πώς μπορεί να αφηγηθεί κανείς τα έπη του Ομήρου;
Έχουν καμία σχέση τα καταστροφικά παραμύθια των ναρκωτικών με τις παραδοσιακές ιστορίες;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμη θα προσπαθήσουν να απαντήσουν με τα λόγια και τις ιστορίες τους στην ημερίδα αυτή οι ομιλητές:
Ζωή Βαλάση
Φένια Παπαδόδημα
Αργυρώ Κοκορέλλη
Πασπάτη Εριφίλη
Μανώλης Μαυρολέων
Στέλιος Πελασγός


- “Μιας γης” παραμύθια
Βραδιά αφήγηση με παραμύθια απ' όλο τον κόσμο με τον παραμυθά Στέλιο Πελασγό, για μεγάλους  αλλά και μικρούς που ξέρουν να ακουν. Το εισιτήριο σε αυτή τη βραδιά είναι προαιρετικό και όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για τα προγράμματα βοήθειας στην Ελληνική ανθρωπιστική, μη κυβερνητική οργάνωση, “Μια Γη”, στην Αιθιοπία, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Σουδαν, Σρι Λάνκα.
Γιατί όσοι ξέρουν να ακουν παραμύθια μπορούν να ακούσουν και τις φωνές των αδικημένων που χρειάζονται βοήθεια και παρηγοριά (παραμυθία).