«Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» - Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο

Ένα μοναδικό ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο του Κουκλοθέατρου μπορούν να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στο Μουσείο «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα», που στεγάζεται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή», Δεληγιώργη 33, στο Μεταξουργείο.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις αθέατες πλευρές μίας άγνωστης στο ευρύ κοινό τέχνης και να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες. Ακολουθώντας τα χνάρια που έχουν αφήσει μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες… απ’ όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες, ανακαλύπτουν τις κρυφές ιστορίες τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν, ακόμα και να δημιουργήσουν - μέσα από εργαστήρια - τις δικές τους κούκλες!

Τι είναι «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα»;

Ένα Μουσείο για το Κουκλοθέατρο που αποτελεί το πρώτο του είδους στην Ελλάδα. Ο τίτλος του προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Michael Meske. Ο «μαριονετίστας του 20ού αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, προσέφερε τη στήριξή του και βοήθησε στην υλοποίηση του οράματος για τη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού μουσείακού χώρου.
Σκοπός του είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το Κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικό είδος που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Την έκθεση επιμελήθηκε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή, σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή» και με την πολύτιμη συμβολή της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιγόνης Παρούση.

Στο χώρο του Μουσείου διοργανώνονται εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

*Επισκέψεις στο Μουσείο από άτομα και ομάδες πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Τηλ. : 210 5222181, 6942420062

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. – website: www.mairivi.gr

 

 Εκπαιδευτικά προγράμματα για Σχολεία στο Μουσείο

 • Ξενάγηση με ιστορική αναδρομή της πορείας της κούκλας μέσα στο χρόνο και τον κόσμο.
  Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μπουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο του κουκλοθέατρου πίσω από σκηνή.
  Να πιάσουν και να παίξουν με μαρότες, μαριονέτες, γαντόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών…
 • Εκπαιδευτικό δρώμενο
  Τι είναι κουκλοθέατρο;
  Πώς οι κούκλες γεννιούνται;
  Πώς ζωντανεύουν και πώς επικοινωνούν;
 • Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας
  Άψυχα υλικά, με τη βοήθεια των κουκλοπαικτών, αποκτούν μορφή μπροστά στα μάτια των παιδιών! Κάθε παιδί φτιάχνει τη δική του κούκλα και μπορεί να αυτοσχεδιάσει πίσω από τη μικρή κουκλοθεατρική σκηνή.  (Το “Εργαστήρι Μαιρηβή”παρέχει όλα τα υλικά για την κατασκευή κούκλας)
 • Παράσταση κουκλοθέατρου

 Το πρόγραμμα διαμορφώνεται και προσαρμόζεται ηλικιακά ανάλογα με τις ομάδες και τις δυνατότητες του κάθε σχολείου.

- Εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τα σχολικά λεωφορεία.
- Ειδικός χώρος για να γευματίζουν τα παιδιά. 

 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr