Παράλληλες Δράσεις

To Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το «Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ» διοργανώνουν την παράσταση αφήγησης «Εύθυμα παραμύθια και σύγχρονες ιστορίες από την Παλαιστίνη»


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό στις 29 Νοεμβρίου, τιμούμε τους ανθρώπους που χρόνια τώρα αγωνίζονται και ζουν κάτω από το ρατσιστικό σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ, ένα θεσμοθετημένο δηλαδή ρατσιστικό καθεστώς καταπίεσης και κυριαρχίας που σημαίνει κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων, εκδιώξεις, αποκλεισμούς, απαλλοτριώσεις, στερήσεις, σκληρές απαγορεύσεις, βασανιστήρια, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, φόνους.
Μαθαίνουμε για τις αντιστάσεις και τον αγώνα των Παλαιστινίων για ζωή, ενώνουμε τις φωνές μας για να γκρεμίσουμε το απαρτχάιντ εις βάρος τους.
Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός
Ούτι: Ντάριο Παπαβασιλείου
Πού: «Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Πότε: Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
ώρα έναρξης: 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 6€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942420062
* Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας

 

----------------------------------------------------------------------  

 

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» γιορτάζει την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

«Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα»
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις 8 μ.μ.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

- σε συνεργασία με την «Άρσις»
«Το επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο!!!
Έκθεση κούκλας από κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας
Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ. - 8 μ.μ.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

Αναλυτικά...
«Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα»
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό 
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 8 μ.μ.
Παραμύθια, μύθοι κι αληθινές ιστορίες που μας διηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μια παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού, τιμή για όσους αγωνίζονται 
για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
Σε όλους τους λαούς οι ιστορίες που ακούγονται γύρω από τη φωτιά, οι ιστορίες που γοητεύουν, τρομάζουν και διασκεδάζουν έχουν ήρωες και ηρωίδες φτωχούς, ταπεινούς κι αδικημένους.
Στα παραμύθια ενισχύονται από μια φτωχή γριά, μια αλεπού που μιλά, από την δικαιοσύνη του περαστικού.
Στη ζωή ενισχύονται από τον αγώνα και τις θυσίες των δίκαιων, των ανθρώπων που αγωνίζονται 
για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα, γιατί κάποιοι αγωνίζονται 
έξω από το κελί!
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

 

----------------------------------------------------------------------   

 

Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό για τη Διεθνή Αμνηστία
Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, 9 μ.μ.

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αναλυτικά...
Η Ευρώπη είναι σήμερα η πατρίδα 10-12 εκατομμυρίων Ρομά, εκ των οποίων γύρω στις 350.000 ζουν στην Ελλάδα. Η καθημερινή απειλή της αναγκαστικής έξωσης, των αστυνομικών παρενοχλήσεων και των  βίαιων επιθέσεων, είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά αναγκάζονται να ζουν αποτελούν απόρροια παραμέλησης και διακρίσεων εκ μέρους των κρατών. Ορισμένοι μάλιστα Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν  να κατηγορούν τους ίδιους τους Ρομά επειδή «δεν καταφέρνουν να ενταχθούν».
Στις 10 Μαρτίου, εμείς θα μάθουμε την αλήθεια των Ρομά, των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης.
Μέσα από μια ξεχωριστή παράσταση αφήγησης, θα γνωρίσουμε την πλούσια κουλτούρα τους.
Για ένα βράδυ, όλοι μαζί θα εξερευνήσουμε το κοινό μας έδαφος, θα συναντηθούμε με το αληθινό μας πρόσωπο για να μάθουμε και να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.
Αιώνες συνύπαρξης έχουν προσδώσει στους Ρομά θετικά και αρνητικά στερεότυπα - άλλοτε είναι ελεύθερες καλλιτεχνικές καρδιές και άλλοτε κλέφτες και απατεώνες, άλλοτε αθώοι σαν παιδιά και άλλοτε πονηροί σαν δαίμονες. Το ίδιο όμως λένε και οι Ρομά για μας. Κάπου όμως υπάρχει κοινό έδαφος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το χώρο του μύθου, τον απόλυτο χώρο ελευθερίας εκεί όπου κάθε άνθρωπος, κάθε κοινωνία και κάθε λαός μπορεί να ανοίξει τα φυλλοκάρδια του και να συναντηθεί με τον άλλον.
Αυτόν το χώρο κατοικεί από γεννησιμιού του ο γνωστός αφηγητής και παιδαγωγός Στέλιος Πελασγός που έχει ζήσει δίπλα στους Ρομά και έχει ακούσει τις ιστορίες τους. Στις τελευταίες συγκατοικούν λάμιες και λιοντάρια, φτερωτά άλογα και βασιλιάδες, μάντισσες και δράκοντες, αρχέτυπα θρύλων και πρωταγωνιστές ιστοριών που συναντάμε και στην ελληνική και στη δυτική κουλτούρα.

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέας. Γυρνά την Ελλάδα και τον κόσμο λέγοντας ιστορίες σε παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη του. Οι ιστορίες του διακονούν ευπαθείς ομάδες (άνθρωποι με νοητική υστέρηση, πρώην χρήστες, κρατούμενοι, πρόσφυγες, κ.α.) και διαβεβαιώνουν για το δίκιο του μικρού, του αθώου και του περιφρονημένου αδελφού που στο τέλος παντρεύεται τη βασιλοπούλα. Στο γάμο τους καλούν πάντα και τον Στέλιο κι έρχεται να μας τα πει.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του. Είμαστε ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Δεν δεχόμαστε χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και διακρατικούς φορείς και βασιζόμαστε αποκλειστικά στα μέλη και τους υποστηρικτές μας. Κράτα τη φλόγα μας ζωντανή!

«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή 

 

---------------------------------------------------------------------- 

"DUCK
Μύθοι και Ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο για εφήβους και ενήλικες
Παράσταση αφήγησης αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία
με τον  Στέλιο Πελασγό    
       

εικαστική επιμέλεια & διαδραστικό animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013,  9 μ.μ.
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, 8 μ.μ. 
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στις 9 μ.μ. 
Μπορεί η κρίση να γεννήσει τους δικούς της μύθους;

Τις δικές της εικόνες; Επαναστατικούς θούριους ή αστείες ιστορίες; Τι χρώμα έχει η ανεργία; Χρυσό ή μαύρο; Μήπως η κρίση είναι μια πάπια; Μήπως την βγάλει -καθαρή όποιος κάνει την πάπια; Η παράσταση διηγείται αληθινές ιστορίες ζωής μέσα στον παραλογισμό του οικονομικού πολέμου. Ήρωες αυτών των αληθινών παραμυθιών είναι μια καθηγήτρια, ένας άνεργος, μια πολύτεκνη, μαύρες γραμμές, άσπρα τετράγωνα, ένας χωρισμένος πατέρας, δύο παιδάκια μεταναστών, ένας ψυχολόγος, πολύχρωμες παλλόμενες κηλίδες, αφεντικά και προσωπάρχες, τα ΜΑΤ, το Facebook, σκιές, το χρυσό χρώμα, ένα λιοντάρι, η Ακρόπολη, το φεγγάρι και φυσικά μια πάπια.

Ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός και ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης συναντιούνται για να συνθέσουν μια παράσταση προφορικής και οπτικής αφήγησης με πρώτες ύλες δανεισμένες από το παρόν.

YouTube Teaser: http://youtu.be/wW-e6HZ5rpE

Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα περιέλθουν στη Διεθνή Αμνηστία και θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της.

«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

 

---------------------------------------------------------------------- 

 

«Δος μοι τούτον τον ξένον»

Παράσταση Αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, 8 μ.μ.

Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας 
σας καλούν στην παράσταση αφήγησης

«Δος μοι τούτον τον ξένον» 

με τον Στέλιο Πελασγό και τη φιλική συμμετοχή της Όλιας Λαζαρίδου.

Είσοδος: 5 ευρώ

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης 
της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των διακρίσεων.

«Εργαστήρι Μαιρηβή», Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο 

 

 

 ---------------------------------------------------------------------

  

Αποσπερίδα αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία
με τον Στέλιο Πελασγό και… τους μαθητευόμενους παραμυθάδες

Κυριακή 15 Απριλίου 2007, 9 μ.μ.

Μια βραδιά παραμυθιών με λαϊκές ιστορίες, γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για την τελική νίκη του Κοντορεβυθούλη ενάντια στον Γίγαντα, για την ενίσχυση της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη στραύτεση ανήλικων παιδιών και ειδικότερα για τα Παιδιά – στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πραγματοποιούν ο γνωστός Αφηγητής - Μελετητής του προφορικού πολιτισμού Στέλιος Πελασγός και οι μαθητές του την Κυριακή 15 Απριλίου 2007, στις 9 μ. μ. στο Θέατρο του «Εργαστηρίου Μαιρηβή». 
Μια συνάντηση… που σκοπό έχει να πάψουν οι «Γίγαντες» να βάζουν πολυβόλα στα χέρια κάθε «Κοντορεβυθούλη» και κάθε «Κοντορεβυθούλησας», που συχνά η αδράνειά μας εγκαταλείπει μόνους στο δάσος!

Παιδιά - στρατιώτες
Στα παραμύθια όλοι ζουν στο τέλος «καλά και μεις καλύτερα». Υπάρχει φόβος, σωματικός και ψυχικός πόνος, συμφορές, καταδιώξεις αλλά στο τέλος το καλό θριαμβεύει. Με τις λαϊκές ιστορίες παρηγοριόνταν οι λαοί όλης της γης και ενθαρρύνονταν για τον αγώνα τους ενάντια στην απληστία και την αυθαιρεσία των δράκων  και των γιγάντων.
Υπάρχουν όμως παιδιά που ποτέ δεν άκουσαν τέτοια παραμύθια. Υπάρχουν παιδιά που η ζωή τους έγινε ένας αξύπνητος εφιάλτης. Είναι τα παιδιά- στρατιώτες. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκοτώνουν, πριν μάθουν να ζουν. Η Διεθνής Αμνηστία παλεύει χρόνια ενάντια σε αυτό το ατιμώρητο έγκλημα κατά της ανθρώπινης υπόστασης.
Οι φρικτές ιστορίες της στράτευσης των ανήλικων στρατιωτών και του «ψησίματος» για να χάσουν κάθε ίχνος παιδικής ευαισθησίας και να γίνουν αδίστακτοι/ες είναι γνωστές στους περισσότερους συνειδητούς πολίτες. Οι ιστορίες αυτές δεν λέγονται γιατί οι λέξεις θρυμματίζονται από την φρίκη. Τα λαϊκά παραμύθια και οι ιστορίες έχουν αντίθετα σκοπό να επουλώνουν τα τραύματα και να εμψυχώνουν το αγώνα των ταπεινών ενάντια στα τέρατα.
Ζητάμε από τους καλεσμένους μας το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ για εισιτήριο στην αποσπερίδα μας, ποσό που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στη Διεθνή Αμνηστία.

«Εργαστήρι Μαιρηβή», Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr