"Φυλακισμένα Χαμόγελα" στο "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Πενθήμερο ενημέρωσης και δράσης για τις μωρομάνες κρατούμενες στη φυλακή της Θήβας και Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Φυλακισμένα Χαμόγελα" στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο), Είσοδος Ελεύθερη, 19 - 23 Φεβρουαρίου 2016.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων "Κανένα μωρό σε κελί", με στόχο την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων βρεφών και νηπίων, διοργανώθηκε πενθήμερο εκδηλώσεων ενημέρωσης και δράσης. Κατά τη διάρκεια του το "Εργαστήρι Μαιρηβή" φιλοξένησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Φυλακισμένα Χαμόγελα", όπως και παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις.

Παρουσίαστηκαν πορτρέτα κρατουμένων μανάδων με τα παιδιά τους από τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών, που παραχώρησε υποστηρίζοντας το σκοπό ο αμερικανός φωτογράφος Javier Sirvent. Ο φακός του Javier Sirvent δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει ούτε ένα παιδικό χαμόγελο, καθώς αυτά τα 11 παιδιά, που ζουν στις φυλακές της Θήβας έως τα τρία τους χρόνια, δεν έχουν γνωρίσει την παιδική ανεμελιά, παρά μόνο τον εγκλεισμό.

Το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα της πόρτας, την αναμονή του συσσιτίου, τις φωνές από τα μεγάφωνα, τον χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση χαμένο καθημερινό χρόνο. Παραμένουν στη φυλακή μέχρι να αποφυλακιστεί η μάνα τους ή ακόμα χειρότερα μέχρι να συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια και να την αποχωριστούν, έως ότου εκείνη εκτίσει την ποινή της.

Κάποια στιγμή ο νόμος άλλαξε, όχι όμως προς όφελος όλων των παιδιών, αλλά μονάχα εκείνων που η μάνα τους καταδικάστηκε σε κάθειρξη έως 10 έτη. Γι’ αυτά τα παιδιά ο νομοθέτης ήταν σπλαχνικός, επιτρέποντας σε όσες μητέρες έχουν παιδί έως 8 ετών να μην το μεγαλώσουν πίσω από τα κάγκελα. Τα παιδιά, όμως, των προφυλακισμένων μανάδων ή εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν στη φυλακή και θα αποχωρίζονται τη μάνα τους όταν γίνουν τριών ετών. Με τη νέα διάταξη εννέα γυναίκες αιτήθηκαν να αποφυλακιστούν, εκ των οποίων οι δύο κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους στο παράρτημα της Θήβας. Οι υπόλοιπες οχτώ θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ως φυλακισμένα, όπως και οι επόμενες που θα έρθουν…

Η καμπάνια "Κανένα μωρό σε κελί" δεν αρκείται στη μερική επίλυση του προβλήματος. Διεκδικεί την κατάργηση της κράτησης των μανάδων, ανεξάρτητα από την ποινή που τους έχει επιδικαστεί ή εάν είναι υπόδικες. Εφόσον, στόχος είναι η προστασία του παιδιού, τότε όλα τα παιδιά θα πρέπει να χαίρουν αυτής.

Για το λόγο αυτό συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στον ιστότοπo tokeli.gr ή απευθείας στο avaaz


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

6 μ.μ.: Εγκαίνια της έκθεσης "Φυλακισμένα χαμόγελα"

7 μ.μ.: Προβολή της τηλεταινίας "Γράμματα στην Ελευθερία" (1993), σκηνοθεσία Πηγή Δημητρακοπούλου. Το δίλημμα μιας φυλακισμένης μητέρας αν θα κρατήσει το παιδί της στη φυλακή μαζί της ή θα το αποχωριστεί δίνοντάς το για τεκνοθεσία.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

7 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα "Έχε το νου σου στο παιδί: Να καταργηθεί η κράτηση κηδεμόνων βρεφών και νηπίων"

Μίλησαν: Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού / Ματίνα Πούλου, ειδικός επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη / Εκπρόσωπος από τη ΜΚΟ Άρσις / Πρώην κρατούμενες και συγγενείς κρατουμένων μητέρων / Παρέμβαση από τη συλλογικότητα ξεblogάρισμα

Περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα στο www.tokeli.gr και συγκεκριμένα:

- Κείμενο κρατουμένων για τις μωρομάνες

- Κείμενο ενημέρωσης από την καμπάνια «Κανένα μωρό σε κελί»  

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr