Παραστάσεις για ενήλικες και εφήβους από το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το ¨"Εργαστήρι Μαιρηβή" οργανώνει παραστάσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και εφήβους


«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Μικιό Θέατρο Σκιών
Παράσταση θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική!!!
για ενήλικες και εφήβους
Το έργο διδάχθηκε για πρώτη φορά το 405 π.Χ. και ήταν τέτοια η επιτυχία του, που το αθηναϊκό κοινό ζήτησε και παίχτηκε σε επανάληψη (πράγμα σπάνιο για εκείνα τα χρόνια).
Ο Αριστοφάνης καινοτομεί και σε αυτό του το έργο. Φτιάχνει την πρώτη φιλολογική κωμωδία.
Ο αγώνας των “Βατράχων” στο δεύτερο μέρος είναι η λογοτεχνική αψιμαχία μεταξύ του Αισχύλου και του Ευριπίδη.

Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στις 9 μ.μ.      Κυριακή 6 Μαΐου 2018, στις 7μ.μ.

Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 9 μ.μ.    Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στις 7μ.μ.

"Εργαστήρι Μαιρηβή" Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

 Η υπόθεση
Διόνυσος μεταμφιεσμένος σε Ηρακλή πηγαίνει μαζί με τον δούλο του, Ξανθία, να ζητήσει πληροφορίες από τον πραγματικό Ηρακλή, για το πως θα κατέβει στον κάτω κόσμο. Σκοπός του είναι να φέρει ξανά στην ζωή τον Ευριπίδη, μιας και οι άξιοι ποιητές έχουν πεθάνει και όσοι ζουν είναι κάτω του μετρίου. Ο Ηρακλής  θα του πει με ποιον τρόπο θα κατέβει στον Άδη και τι έχει να αντιμετωπίσει.Ο Διόνυσος είναι αποφασισμένος να περάσει δύσκολα, φτάνει να πετύχει τον σκοπό του. Θα βρεθεί να παζαρεύει με ένα νεκρό, να κάνει κουπί με οδηγό τον Χάροντα και να του κρατούν ρυθμό τα βατράχια.Θα περάσει από το κολαστήριο για να φτάσει τελικά – μετά από τις οδηγίες που του δίνουν οι μυημένοι στα Ελευσίνια μυστήρια – στα παλάτια του Πλούτωνα.Δεν τελειώνει εκεί όμως η περιπέτεια του, η “ομοιότητα” του με τον Ηρακλή θα του φέρει μάλλον μπελάδες, παρά βοήθεια.
Στο τέλος θα είναι ο κριτής μεταξύ του Αισχύλου και του Ευριπίδη και θα κληθεί να αποφασίσει ποιος από τους δύο αυτούς τραγικούς ποιητές είναι ο πιο άριστος και του αξίζει να αναστηθεί για να συνεχίζει να διδάσκει για το καλό της πόλης.
"Μικιό Θέατρο Σκιών" - Δομή, φιλοσοφία, αισθητική...
Το Μικιό Θέατρο Σκιών ήρθε σαν σκέψη πριν από πολλά χρόνια, αλλά υλοποιήθηκε μόλις το 2015 με την παράσταση “Οι Κυνικοί στον Άδη”, μια διασκευή πάνω στους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού.  Το Μικιό Θέατρο Σκιών θέλει να προσεγγίσει κλασικά κείμενα από την αρχαία ελληνική, τη σύγχρονη, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία με κυρίαρχα μέσα του την σκιά και το παραδοσιακό θέατρο σκιών, αλλά και την αφήγηση .
Οι “Βάτραχοι” λοιπόν είναι η δεύτερη προσπάθεια του. Σε αυτήν την παραγωγή ψάχνει να βρει την σύνδεση μεταξύ του Αριστοφάνη, του λαϊκού θεάτρου γενικά, αλλά και του θεάτρου σκιών ειδικότερα με βασικό πάντα πυρήνα τον ελληνικό Καραγκιόζη.
Οι φιγούρες της παράστασης είναι κατασκευασμένες στο χέρι και αναπαράγουν τον τρόπο που έφτιαχναν οι πρώτοι Καραγκιοζοπαίχτες τις δικές τους φιγούρες με χαρτόνια και κοπίδια. Επίσης είναι πασιφανές ότι τα αστεία του Αριστοφάνη έχουν μέσα τους σπέρματα από λαϊκά αστεία, λαϊκά χωρατά, αλλά και οι χαρακτήρες του Αριστοφάνη θυμίζουν Καραγκιόζη. Ή μάλλον το ανάποδο ο Καραγκιόζης είναι ο συνεχιστής του Αριστοφάνη.
Τα κείμενα
Στους “Βατράχους” κρατήθηκε όσο μπορούσε η δομή, η πλοκή και η δράση του έργου.
Όμως δεν είναι τα λόγια αυτά καθαυτά του κωμικού ποιητή.
Στο θέατρο σκιών, όπως διαμορφώθηκε από τους λαϊκούς καραγκιοζοπαίχτες και όπως ήταν λογικό να λειτουργεί καλύτερα και στο λαϊκό κοινό, οι ατάκες, τα λεγόμενα, τα αστεία είναι περισσότερο ανάλαφρα. Ο λόγος του λαού είναι σβέλτος, είναι ακριβής, πυκνός, με μια ποιητικότητα που δεν φτάνει όμως τον λυρισμό. Ατάκα στην ατάκα και ευφυολόγημα στο ευφυολόγημα γλιστράνε πάνω στον μπερντέ οι περιπέτειες του θεού Διόνυσου.
Αυτός είναι ο  τρόπος που το Μικιό Θέατρο Σκιών επέλεξε να παρουσιάσει αυτήν την κωμωδία του Αριστοφάνη.
"θίασος" περιλαμβάνει περίπου 25 χάρτινους χαρακτήρες/φιγούρες και 10 περίπου διαφορετικά σκηνικά.
Ιδέα-Διασκευή κειμένων-Κατασκευή φιγούρων-Ερμηνεία: Δημήτρης Μικιός
Πρότυπη μουσική-τραγούδια-διασκευές-ζωντανή μουσική: Μάριος Κωστάκης


 

Μια γιορτή για το τέλος - Τελευταία παράσταση "Οι Κυνικοί στον Άδη" με κρασί, γέλιο & φιλοσοφία!!!

Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 9 μ.μ.
Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 9 μ.μ.

 Ολοκληρώνονται και φέτος οι παραστάσεις θεάτρου κούκλας, από Έλληνες κουκλοπαίκτες στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" και το γιορτάζουμε!!!

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 9 μ.μ. η τελευταία παράσταση με το Δημήτρη Μικιό και την παράσταση θεάτρου σκιών "Οι Κυνικοί στον Άδη" για ενήλικες και μεγάλα παιδιά!!!

Κερνάμε κρασί και σας περιμένουμε να φιλοσοφήσουμε και να γελάσουμε με το καυστικό χιούμορ του Λουκιανού!!!

ΔΩΡΟ!!!

Για τους μαθητές και τους φίλους του Εργαστηρίου προσφέρουμε ένα εισιτήριο για δύο άτομα!!!

το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 9 μ.μ.

"Οι Κυνικοί στον Άδη"- παράσταση θεάτρου σκιών

για ενήλικες και εφήβους

Σάββατο 16 Απριλίου 2016, 9 μ.μ.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

αναλυτικά...

"Οι Κυνικοί στον Άδη" - Δημήτρης Μικιός

παράσταση θεάτρου σκιών για ενήλικες και εφήβους

Διασκευή από τους "Νεκρικούς διαλόγους" του Λουκιανού

"Οι Κυνικοί στον Άδη" είναι μια παράσταση θεάτρου σκιών με διασκευασμένα κείμενα κυρίως από τους Νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού καθώς και από άλλα κείμενα του Σύρου σατιρικού συγγραφέα (Μένιππος ή Νεκυομαντεία, Κατάπλους ή Τύραννος, κα) και με την συνοδεία ζωντανής μουσικής!!! Ο θίασος περιλαμβάνει 25 χάρτινους χαρακτήρες/ φιγούρες και 10 διαφορετικά σκηνικά!

Ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος πεθαίνει  και κατεβαίνει με επεισοδιακό τρόπο στον κόσμο των νεκρών. Θα συναντήσει εκεί τους αγαπημένους του δασκάλους Διογένη και Αντισθένη. Οι τρεις τους  είναι οι μόνοι που χαίρονται με τον θάνατο τους διασκεδάζοντας τον και επιτίθενται με ξεκαρδιστικό τρόπο σε άλλους νεκρούς που θρηνολογούν για  την απώλεια της ζωής τους και τα χαμένα τους υλικά αγαθά. Διδάσκουν, λένε αστεία, παγιδεύουν με επιχειρήματα επί δικαίους και αδίκους. Σατράπηδες και Τύραννοι, ματαιόδοξοι, γέροι και νέοι θα κατατροπωθούν αγρίως από τους μεγάλους δασκάλους της κυνικής φιλοσοφίας. Εικόνες και τοπία της καθημερινής ζωής στον Άδη εναλλάσσονται με αστεία περιστατικά κάνοντας τον Κάτω Κόσμο να μοιάζει με επιθεωρησιακό-φιλοσοφικό καλειδοσκόπιο.

Η παράσταση χρησιμοποιεί το στοιχείο του θεάτρου σκιών μιας και αυτό ασκεί πάντα πάνω μας μια μεταφυσική έλξη. Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς  η σκιά είχε να κάνει πάντα με τον κόσμο των νεκρών-κατά την παράδοση ο Καραγκιόζης έγινε φιγούρα από τον Χατζηαβάτη, όταν ο πρώτος πέθανε , για να μεταφέρει τα αστεία του στον κόσμο και να μας ανακουφίζει από την σκληρή πραγματικότητα.
Οι φιγούρες της παράστασης είναι κατασκευασμένες στο χέρι και αναπαράγουν τον τρόπο που έφτιαχναν οι πρώτοι Καραγκιοζοπαίχτες τις δικές τους φιγούρες με χαρτόνια, ασπρόμαυρές με έγχρωμες εγκοπές. Επίσης δεν είναι χωρίς σύνδεση η παρατήρηση ότι τα αστεία του Καραγκιόζη έχουν μέσα τους σπέρματα Κυνικής θεώρησης της ζωής.

"Νεκρικοί Διάλογοι" του Λουκιανού
Είναι φιλοσοφικά κείμενα πάνω στην ύπαρξη. Η ζωή είναι ένα δώρο και οι νεκροί την στερούνται, άρα  μπορούν να την εκτιμήσουν περισσότερο,  ο Λουκιανός τους διαλέγει πολύ έξυπνα για να μας μιλήσουν για αυτήν. Δεν φτιάχνει διαλόγους σκοτεινούς ή δακρύβρεχτους,  φιλοσοφεί μέσω του Κάτω κόσμου και στέλνει μηνύματα σε όλους μας  για το εφήμερό, την ματαιότητα, αλλά και για τις αξίες, την παιδεία, την φιλία και την ανάγκη της καθημερινής μας  ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

Όπλα του κυρίως το καυστικό του χιούμορ η παιδεία του πάνω στους κλασσικούς συγγραφείς και η οξύνοια του πνεύματός του. Οι  Ήρωες των  Νεκρικών διαλόγων είναι κυνικοί φιλόσοφοι  που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα και την φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων κόντρα σε απλούς ανθρώπους,  σε βασιλιάδες, ήρωες και αθλητές της μυθολογίας ή της ιστορίας που αντιπροσωπεύουν το μάταιο και το εφήμερο και εν γένει τον υλικό κόσμο. Θα μας εκπλήσσει το πόσο επίκαιρός και διαχρονικός είναι ο τρόπος που σκέφτεται.

Τα λόγια του Λουκιανού "πειράχτηκαν" μιας και ο λόγος του αυθεντικού κείμενου είναι πολύ πυκνός και έτσι το θέαμα θα κινδύνευε να γινόταν διδακτικό/ δασκαλίστικό. Έπειτα η σκηνοθεσία ήθελε να κάνει πιο έντονή την σχέση μεταξύ ελληνικού παραδοσιακού θεάτρου σκιών/καραγκιόζη με τους κυνικούς φιλοσόφους και την φιλοσοφία τους. Για αυτό οι διάλογοι έγιναν πιο περιπαικτικοί, πιο ανάλαφροι, πιο σβέλτοι χωρίς να χάνετε τίποτα από το νόημα και την βαθιά ανάγκη του πρωτότυπου κειμένου να φιλοσοφήσει.

Αλλά και  οι φωνές των ηρώων θυμίζουν σίγουρα τα ηχεία και την εκφορά του λόγου των ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών.

Μια κλωστή ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους, καιρός να την ακολουθήσουμε!

Διάρκεια: 60’

Video: https://youtu.be/RhVS9ZCnDMY

Ιδέα-Διασκευή  κειμένων-Κατασκευή φιγούρων-Ερμηνεία: Δημήτρης Μικιός

Διασκευές μουσικών κομματιών-Πρότυπη μουσική: Μάριος Κωστάκης 

Βοηθός: Όλγα Πετίδου

Σάββατο 16 Απριλίου 2016 9 μ.μ.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή


 

Έλληνες Κουκλοπαίκτες - "Οι Κυνικοί στον Άδη"

Σάββατα 19, 26 Νοεμβρίου & 3,10,17 Δεκεμβρίου 2016 στις 9.00 μ.μ.

Ολοκληρώνονται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" οι παραστάσεις θεάτρου σκιών "Οι Κυνικοί στον Άδη", διασκευή του Δημήτρη Μικιού από τους "Νεκρικούς διαλόγους" του Λουκιανού.

"Οι Κυνικοί στον Άδη" παράσταση θεάτρου σκιών με ένα ποτήρι κρασί και ζωντανή μουσική!!!

για ενήλικες και εφήβους

Τελευταία παράσταση!!!

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

στις 9 μ.μ.

Κερνάμε ένα ποτήρι κρασί και σας περιμένουμε να φιλοσοφήσουμε και να γελάσουμε με το καυστικό χιούμορ του Λουκιανού!!!

"Οι Κυνικοί στον Άδη" είναι μια παράσταση θεάτρου σκιών με διασκευασμένα κείμενα

κυρίως από τους Νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού καθώς και από άλλα κείμενα του Σύρου σατιρικού συγγραφέα (Μένιππος ή Νεκυομαντεία, Κατάπλους ή Τύραννος, κα) και με την συνοδεία ζωντανής μουσικής!!! Ο θίασος περιλαμβάνει 25 χάρτινους χαρακτήρες/ φιγούρες και 10 διαφορετικά σκηνικά!

Ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος πεθαίνει  και κατεβαίνει με επεισοδιακό τρόπο στον κόσμο των νεκρών. Θα συναντήσει εκεί τους αγαπημένους του δασκάλους Διογένη και Αντισθένη. Οι τρεις τους  είναι οι μόνοι που χαίρονται με τον θάνατο τους διασκεδάζοντας τον και επιτίθενται με ξεκαρδιστικό τρόπο σε άλλους νεκρούς που θρηνολογούν για  την απώλεια της ζωής τους και τα χαμένα τους υλικά αγαθά. Διδάσκουν, λένε αστεία, παγιδεύουν με επιχειρήματα επί δικαίους και αδίκους. Σατράπηδες και Τύραννοι, ματαιόδοξοι, γέροι και νέοι θα κατατροπωθούν αγρίως από τους μεγάλους δασκάλους της κυνικής φιλοσοφίας. Εικόνες και τοπία της καθημερινής ζωής στον Άδη εναλλάσσονται με αστεία περιστατικά κάνοντας τον Κάτω Κόσμο να μοιάζει με επιθεωρησιακό-φιλοσοφικό καλειδοσκόπιο.

Η παράσταση χρησιμοποιεί το στοιχείο του θεάτρου σκιών μιας και αυτό ασκεί πάντα πάνω μας μια μεταφυσική έλξη. Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς  η σκιά είχε να κάνει πάντα με τον κόσμο των νεκρών-κατά την παράδοση ο Καραγκιόζης έγινε φιγούρα από τον Χατζηαβάτη, όταν ο πρώτος πέθανε , για να μεταφέρει τα αστεία του στον κόσμο και να μας ανακουφίζει από την σκληρή πραγματικότητα.

Οι φιγούρες της παράστασης είναι κατασκευασμένες στο χέρι και αναπαράγουν τον τρόπο που έφτιαχναν οι πρώτοι Καραγκιοζοπαίχτες τις δικές τους φιγούρες με χαρτόνια, ασπρόμαυρές με έγχρωμες εγκοπές. Επίσης δεν είναι χωρίς σύνδεση η παρατήρηση ότι τα αστεία του Καραγκιόζη έχουν μέσα τους σπέρματα Κυνικής θεώρησης της ζωής.

"Νεκρικοί Διάλογοι" του Λουκιανού: Είναι φιλοσοφικά κείμενα πάνω στην ύπαρξη.

Η ζωή είναι ένα δώρο και οι νεκροί την στερούνται, άρα  μπορούν να την εκτιμήσουν περισσότερο,  ο Λουκιανός τους διαλέγει πολύ έξυπνα για να μας μιλήσουν για αυτήν. Δεν φτιάχνει διαλόγους σκοτεινούς ή δακρύβρεχτους,  φιλοσοφεί μέσω του Κάτω κόσμου και στέλνει μηνύματα σε όλους μας  για το εφήμερό, την ματαιότητα, αλλά και για τις αξίες, την παιδεία, την φιλία και την ανάγκη της καθημερινής μας  ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

Όπλα του κυρίως το καυστικό του χιούμορ η παιδεία του πάνω στους κλασσικούς συγγραφείς και η οξύνοια του πνεύματός του. Οι  Ήρωες των  Νεκρικών διαλόγων είναι κυνικοί φιλόσοφοι  που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα και την φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων κόντρα σε απλούς ανθρώπους,  σε βασιλιάδες, ήρωες και αθλητές της μυθολογίας ή της ιστορίας που αντιπροσωπεύουν το μάταιο και το εφήμερο και εν γένει τον υλικό κόσμο. Θα μας εκπλήσσει το πόσο επίκαιρός και διαχρονικός είναι ο τρόπος που σκέφτεται.

Τα λόγια του Λουκιανού "πειράχτηκαν" μιας και ο λόγος του αυθεντικού κείμενου είναι πολύ πυκνός και έτσι το θέαμα θα κινδύνευε να γινόταν διδακτικό/ δασκαλίστικό. Έπειτα η σκηνοθεσία ήθελε να κάνει πιο έντονή την σχέση μεταξύ ελληνικού παραδοσιακού θεάτρου σκιών/καραγκιόζη με τους κυνικούς φιλοσόφους και την φιλοσοφία τους. Για αυτό οι διάλογοι έγιναν πιο περιπαικτικοί, πιο ανάλαφροι, πιο σβέλτοι χωρίς να χάνετε τίποτα από το νόημα και την βαθιά ανάγκη του πρωτότυπου κειμένου να φιλοσοφήσει.

Αλλά και  οι φωνές των ηρώων θυμίζουν σίγουρα τα ηχεία και την εκφορά του λόγου των ελλήνων  καραγκιοζοπαιχτών.

Μια κλωστή ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους, καιρός να την ακολουθήσουμε!

Διάρκεια: 60 λεπτά

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών

Ιδέα-Διασκευή κειμένων-Κατασκευή φιγούρων-Ερμηνεία: Δημήτρης Μικιός

Διασκευές μουσικών κομματιών-Πρότυπη μουσική: Μάριος Κωστάκης

Βοηθός: Όλγα Πετίδου

Video της Παράστασης: https://youtu.be/RhVS9ZCnDMY

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

στις 9 μ.μ.

 


- "Οι Κυνικοί στον Άδη"

Σάββατο 25 Απριλίου 2015, στις 9 μ.μ.
Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στις 9 μ.μ.

----------

Broken nails”

Mια παράσταση αφιέρωμα στην Μάρλεν Ντίτριχ με ηθοποιό και κούκλα.

Ένα αισθησιακό πορτραίτο της Μάρλεν Ντίτριχ, με τίτλο «Broken nails» με την Άννα Σκούμπικ, σε σκηνοθεσία Ρόμουαλντ Βίτσα Ποκόισκι φιλοξενείται την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 21, 22, 23 και 28, 29, 30 Μαρτίου 2008, καθώς και 4, 5 , 6 και 11, 12, 13 Απριλίου 2008 στις 9 μ. μ. στο «Εργαστήρι Μαιρηβή».

… Η Μάρλεν Ντίτριχ, δυστυχισμένη γριά, τα τελευταία δεκατρία χρόνια της ζωής της κλείστηκε στο σπίτι της στο Παρίσι. Μακριά από τα φλας της δημοσιότητας, τους θαυμαστές της και την οικογένειά της πέθανε μέσα στη μοναξιά.

Πρόκειται για την απεικόνιση της θυσίας για την αγάπη, την ομορφιά και το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κάποιος στο βωμό της φήμης.

Βλέπουμε μια γυναίκα όμορφη, ανεξάρτητη, αποστασιοποιημένη, παθιασμένη, μόνιμα ερωτευμένη η οποία αποτελούσε το αντικείμενο του πόθου για άντρες και γυναίκες.

Broken nails - Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ρόμουαλντ Βίτσα Ποκόισκι. Μουσική: Ίγκορ Νοβίτσκι

Παίζουν: Άννα Σκούμπικ

Διάρκεια: 50'. Εισιτήρια: 10 ευρώ με ένα ποτήρι κρασί.

 

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή:

21, 22, 23 Μαρτίου 2008 στις 9 μ.μ.

28, 29, 30 Μαρτίου 2008 στις 9 μ.μ.

4, 5 , 6 Απριλίου 2008 στις 9 μ.μ.

11, 12, 13 Απριλίου 2008 στις 9 μ.μ.

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

 

 

 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή, 10533

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Μουσείο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

©2023 mairivi.gr. All Rights Reserved. Κατασκευη Ιστοσελιδας - XTD