«Τα μαγικά σεντούκια»

«Τα μαγικά σεντούκια»
Κουκλοθέατρο - λαϊκό παραμύθι
 

Όμορφη, έξυπνη και προκομμένη η ηρωίδα της ιστορίας, θεριεύει τη ζήλια της μητριάς και της ετεροθαλούς αδερφή της. Αποτέλεσμα ο διωγμός της από το σπίτι. Μετά από μια σειρά δοκιμασιών έρχεται η ανταμοιβή.

Ο αγώνας εναντίον σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόφευκτος. Όμως αν κανείς δεν λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.

Η ιστορία ανήκει στο παραμυθιακό τύπο ΑΤ480. Ο παραμυθιακός αυτός τύπος συγκαταλέγεται στον μεγάλο κύκλο των παραμυθιών που έχουν θέμα την αδελφική ή γυναικεία αντιζηλία, σε συνδυασμό με το μοτίβο της καταδιωγμένης κόρης.
Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια της προφορικής παράδοσης και συναντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 206 παραλλαγές.

Διάρκεια: 65'

Για όλες τις ηλικίες

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Κατασκευές: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Μουσική: Επιλογή από παραδοσιακές μουσικές της Ρουμανίας
Φωτισμοί: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Τεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος
Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζάρου

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό, που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.

 

 

 

Η Καλή, μια νεαρή κοπέλα, διώχνεται από τη μητριά της με τη δικαιολογία ότι είναι ακαμάτρα, ανεπρόκοπη και τεμπέλα! Στη διαδρομή της η Καλή έρχεται αντιμέτωπη με στοιχεία της φύσης (το πηγάδι, ο φούρνος, η συκιά κ. ά. ), τα οποία φροντίζει με περισσή αγάπη. Ο δρόμος την φέρνει στο σπίτι της Κυρά Παρασκευής, προστάτιδας των κατατρεγμένων, και τότε… η ζωή της αλλάζει…!

Μια κουκλοθεατρική παράσταση που μεταδίδει στα παιδιά το μήνυμα ότι: ο αγώνας εναντίον σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόσταστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, όμως αν κανείς δε λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής!

Συντελεστές: Από την κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θέμη Βλάχο.

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr