Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα

 

Η έκθεση κούκλας Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα ήταν το αποτέλεσμα της συνεχούς παρότρυνσης και υλοποίησης του οράματος του Γερμανού Michael Meske, του μαριονετίστα του 20ου αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα.

Αποτελεί την πρώτη του είδους στην Ελλάδα, μόνιμη έκθεση κούκλας που δημιουργήθηκε από τους τελειόφοιτους του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το "Εργαστήρι Μαιρηβή" και χάρις στις πολύτιμες συμβουλές και έρευνα της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντιγόνης Παρούση.

Σκοπός της έκθεσης είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικού είδους που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί;

Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως! Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό. Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας. Αυτή είναι η μαγεία του κουκλοθεάτρου.

Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται με το κοινό τη μοναδική εμπειρία του κουκλοθεάτρου. Ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις διαφορετικές παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.

Μια έκθεση φτιαγμένη για να ανοίξει ένα “παράθυρο” σε έναν αθέατο - για πολλούς επισκέπτες - κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντάς τους τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση»

Στο πλαίσιο τη έκθεσης υλοποιούνται προγράμματα για σχολεία (όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης):

  • Ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο με ιστορική αναδρομή της πορείας της κούκλας μέσα στο χρόνο και τον κόσμο. Κούκλες από όλο τον κόσμο που εκτείνονται χρονικά από τις αρχές του 1900 έως τις μέρες μας.
  • Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας 
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Παραστάσεις κουκλοθέατρου

Η πρόσβαση στο Μουσείο είναι εύκολη και ασφαλής για τα παιδιά.

Επίσης διατίθεται ειδικός χώρος για να γευματίζουν.

Ώρες λειτουργίας για το κοινό:

Xάρτης:

Eισιτήρια:

  

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή 10533

τηλ. 2105222181 κιν. 6942420062

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Μουσείο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο 10437

τηλ. 2105222181 κιν. 6942420062

©2020 mairivi.gr. All Rights Reserved. Κατασκευη Ιστοσελιδας - XTD