Το Κουκλοθέατρο αποτελεί ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο, που μπορεί να συγκινήσει αισθητικά, αλλά και να μεταφέρει γνώσεις και ηθικές αξίες. Κάθε χρόνο το Εργαστήρι μας προσφέρει ποικίλα Εκπαιδευτικά - Ψυχαγωγικά Προγράμματα, που απευθύνονται σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά λύκεια, ΕΠΑΛ), καθώς και σε οργανωμένες μικρές ή μεγάλες ομάδες κάθε είδους.
Τα προγράμματά μας περιλαμβάνουν Παραστάσεις Κουκλοθέατρου, Εργαστήρια Κατασκευής κι Εμψύχωσης Κούκλας, Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Τέχνη του Κουκλοθέατρου. Πραγματοποιούνται τις καθημερινές στο “Μουσείο Κουκλοθεάτρου”, ένα χώρο μοναδικό στο είδος του, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα παιδιά και τους εφήβους, που το επισκέπτονται. Υλοποιούνται από έμπειρους και καταξιωμένους κουκλοπαίκτες, αφηγητές και εμψυχωτές. Διαμορφώνονται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε σχολείου και τις δραστηριότητες που επιλέγει. Είναι ευέλικτα σχεδιασμένα ώστε να μεταφέρονται και σε άλλους χώρους, οπότε κατόπιν συνεννόησης μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο σχολείο σας.
Στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας, παιδιά κι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μαγεία του κόσμου του κουκλοθέατρου και πιο συγκεκριμένα:
-
να επισκεφτούν “Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα”, το πρώτο στο είδος του Μουσείο για το Κουκλοθέατρο, που έγινε πραγματικότητα σε σχεδιασμό και επιμέλεια του “Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού” του Παντείου Πανεπιστημίου και να δουν από κοντά μια ιδιαίτερη έκθεση για το Κουκλοθέατρο.
-
να πάρουν μέρος στα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας, που διοργανώνουμε με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
-
να παρακολουθήσουν άμεσα την παράσταση κουκλοθέατρου “Ο μισοκοκοράκος”, καθώς κι άλλες παραστάσεις από το ρεπερτόριό μας αργότερα μέσα στη χρονιά.
Στόχος των προγραμμάτων εκπαίδευσης που προσφέρει το “Εργαστήρι Μαιρηβή” είναι η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιότητων των παιδιών και των εφήβων, η ενδυνάμωση της φαντασίας, της δημιουργικής σκέψη, της εφευρετικότητας, της εκφραστικότητας και της ενσυναίσθησης τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται πολλές και διαφορετικές τεχνικές κουκλοθέατρου, με θεματικές, δραστηριότητες και κείμενα, που προάγουν σύγχρονες παιδαγωγικές αξίες, όπως η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η ελευθερία έκφρασης, κ.ά.
Μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων οι μαθητές κι οι μαθήτριες ανακαλύπτουν τα χνάρια που άφησαν στο χρόνο κούκλες και φιγούρες. Έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το εργαστήρι όπου κατασκευάζονται διάφορα είδη θεατρικής κούκλας, να βρεθούν πίσω από τη σκηνή, να κατασκευάσουν και να εμψυχώσουν τις δικές τους κούκλες. Αφού στείλουν το δικό τους μήνυμα στον Κουκλοπαίκτη, φεύγουν γεμάτοι/ες γνώση, χαρά και ικανοποίηση, έχοντας στα χέρια τους την κούκλα που δημιούργησαν.
Πιο αναλυτικά τα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα περιλαμβάνουν:
- Ξενάγηση στο “Μουσείο κουκλοθέατρου”
Τα παιδιά περιηγούνται στο χώρο του Μουσείου, ακολουθούν τα βήματα του Κουκλοπαίκτη, ακούνε την ιστορία του. Ταξιδεύουν σε Ανατολή και Δύση, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Τέχνης του κουκλοθέατρου. Αγγίζουν, ακούν και κινούν κούκλες απ' όλο τον κόσμο μαθαίνοντας για τον πολιτισμό τους, έρχονται σε άμεση επαφή με την πολιτισμική ποικιλομορφία της τέχνης.
Η επαφή τους με μια μεγάλη ποικιλία κουκλών διαφορετικών τεχνικών και πολιτισμών, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού, γίνεται ο άξονας προσέγγισης των σύγχρονων πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων, που απασχολούν σήμερα τα παιδιά και τους εφήβους. -
Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Κουκλοπαίκτη
Εδώ οι μαθητές κι οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με υλικά, εργαλεία και τεχνικές κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας. Μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών... -
Εξερεύνηση πίσω από τη Σκηνή του Κουκλοπαίκτη
Τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο του Κουκλοθέατρου πίσω από τη σκηνή, ανακαλύπτουν τα μυστικά της ιδιαίτερης Τέχνης του. -
Εκπαιδευτικό Δρώμενο για την τέχνη του Κουκλοθέατρου
“Τι είναι Κουκλοθέατρο; Πώς οι κούκλες γεννιούνται; Πώς ζωντανεύουν και πώς επικοινωνούν”; Υλικά, στάδια και τρόποι κατασκευής θεατρικής κούκλας, παρουσιάζονται μέσα από ένα διασκεδαστικό και παράλληλα εκπαιδευτικό δρώμενο. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν μία “ζωντανή” παρουσίαση για την τέχνη του κουκλοθέατρου. Οι κουκλοπαίκτες, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, κατασκευάζουν κούκλες και τις εμψυχώνουν. Ο “Γεράσιμος και η Αγλαΐα” γεννιούνται και ξετυλίγουν το κουβάρι της τέχνης του κουκλοθέατρου, με το δικό τους μοναδικό κουκλοθεατρικό τρόπο. -
Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας
Άψυχα υλικά, με τη βοήθεια των κουκλοπαικτών, αποκτούν μορφή μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μεταμορφώνονται σε κούκλες και ζωντανεύουν στα χέρια τους, καθώς κάθε παιδί κατασκευάζει τη δική του κούκλα. Γαντόκουκλες, μαρότες, κούκλες με πηγή έμπνευσης τους φίλους μας τα ζώα, κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά, είναι μερικές από τις κατασκευές ανάμεσα στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.
Στη συνέχεια πίσω από τη μικρή κουκλοθεατρική σκηνή τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν με τις κούκλες που δημιούργησαν. Μεταφέρουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει εμπειρικά, σε περιβάλλον κουκλοθέατρου που περιλαμβάνει θεατές (τα ίδια τα παιδιά αλλάζουν ρόλους και γίνονται άλλοτε θεατές και άλλοτε κουκλοπαίχτες), τη σκηνή, τους κουκλοπαίκτες και τις κούκλες τους. Σε αυτό το περιβάλλον έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. -
Παράσταση Κουκλοθέατρου: “Ο μισοκοκοράκος” - λαϊκό παραμύθι
Την ίδια ημέρα ή αυτόνομα κάθε σχολείο ή ομάδα μπορεί να επιλέξει να παρακολουθήσει στο χώρο μας την παράσταση κουκλοθέατρου “Ο μισοκοκοράκος”, που ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή.
Πρωταγωνιστής είναι ένας κόκορας που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με ένα καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Έτσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά διωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί. Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτειά του…
Διάρκεια Παράστασης: 60’
Κουκλοπαίκτες: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Μιρέλα Κατσά, Θοδωρής Κορόζης
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Φωτισμοί, τεχνική Επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Μουσική: George Enescu, Γιώργος Παυλάκος
Φωτογραφία: Δημήτρης Μαόφης
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ηλικιακά, ανάλογα με τις ομάδες
- Το σχολείο μπορεί να επιλέξει μια ή περισσότερες δραστηριότητες, ανάλογα με τις δυνατότητες του
- Εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τα σχολικά λεωφορεία
- Ειδικός χώρος για να γευματίζουν τα παιδιά
- Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται, κατόπιν συνεννόησης και στο χώρο του σχολείου
- Όλα τα υλικά παρέχονται από το “Εργαστήρι Μαιρηβή”
- Τιμή εισιτηρίου από 5 ευρώ (διαμορφώνεται ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα επιλέξει το σχολείο)
* Στο χώρο μας τηρούνται πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία
* Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
* Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις και προγραμματισμό της επίσκεψής σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ.: 2105222181 ή 6942420062
“Εργαστήρι Μαιρηβή” Μουσείο Κουκλοθεάτρου
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
τηλ.: 2105222181 - 6942420062
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.mairivi.gr