ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ: "Το ορατό σώμα του παραμυθιού κι ο αόρατος αφηγητής... Η τέχνη του ραψωδού και η επική αφήγηση"

the-wild-swans
Category
Εκδηλώσεις
Dates
2023-03-11 10:00 - 15:00
Venue
Εργαστήρι Μαιρηβή - Μουσείο Κουκλοθεάτρου, Δεληγιώργη 33, Αθήνα
Email
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website

Βιωματικά Εργαστήρια Αφήγησης: "Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή"

Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός - Πληροφορίες, κράτηση θέσης: 2105222181, 6942420062 

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 (10 π.μ. - 3 μ.μ.)
"Το ορατό σώμα του παραμυθιού κι ο αόρατος αφηγητής. Φωνή και κίνηση. Τεχνικές και ασκήσεις σωματικές, αναπνευστικές, φωνητικές. Ρυθμός και μουσική στην προφορική αφήγηση. Η τέχνη του ραψωδού και η επική αφήγηση"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Βιωματικά Εργαστήρια Ιανουάριος 2023 - Μάιος 2023

Μία σειρά αυτοτελών εργαστηρίων, που απευθύνονται σε παιδαγωγούς, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές,  καλλιτέχνες, γονείς, εθνολόγους, αλλά και σε απλούς εραστές των προφορικών ιστοριών.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν όλη τη σειρά ή μεμονωμένα εργαστήρια ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους.

1. Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 (10 π.μ. - 3 μ.μ.)
Παραμύθια και όνειρα, μύθοι και υποσυνείδητο. Η αφήγηση σαν όνειρο, το όνειρο σαν αφήγηση. Προφορικότητα και μυθικός τρόπος σκέψης. Η ξεχασμένη γλώσσα των παιδιών και των αθώων.

2. Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023
Από το στόμα στο χαρτί και πάλι πίσω. Σχέση γραπτής και προφορικής λογοτεχνίας. Πώς γράφουμε τα λόγια και λέμε τα κείμενα. Ύφος και περιεχόμενο. Τα όρια της μυθοπλασίας και η ελευθερία της παράδοσης.

3. Σάββατο 11 Μαρτίου 2023
Το ορατό σώμα του παραμυθιού κι ο αόρατος αφηγητής. Φωνή και κίνηση. Τεχνικές και ασκήσεις σωματικές, αναπνευστικές, φωνητικές. Ρυθμός και μουσική στην προφορική αφήγηση. Η τέχνη του ραψωδού και η επική αφήγηση

4. Σάββατο 1 Απριλίου 2023
Θεραπευτικές και παιδαγωγικές εφαρμογές της προφορικής αφήγησης και της προφορικής παράδοσης. Ψυχική, κοινωνική (και πολιτική ;) χρησιμότητα της δημόσιας αφήγησης. Πολλαπλή νοημοσύνη. Ειδική αγωγή και εύθραυστες ομάδες πληθυσμού

5. Σάββατο 6 Μαΐου 2023
Προετοιμάζοντας μια ιστορία για αφήγηση. Σύμβολα, ενεργητικός οραματισμός και ψυχολογία του βάθους. Από το παραμύθι στο μύθο, από τον μύθο στην μαρτυρία, από την ανάμνηση στην προσωπική ιστορία και από κει στις ειδήσεις.

Διδασκαλία: Δρ. Στέλιος Πελασγός 
Για να βρει το δρόμο του περπάτησε τέσσερα μονοπάτια (σωματικό θέατρο, λογοτεχνία, παιδαγωγική, ψυχολογία) που πέρασαν από πολλές χώρες και χωριά και τον έφεραν στο παραμύθι. Ξεκίνησε την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 1991 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της. Είτε κάτω από τα δέντρα είτε κάτω από τους προβολείς, είτε μες στις φυλακές είτε μες τα νοσοκομεία η φωνή του ταξίδεψε πολλές ψυχές. Αγαπά να δουλεύει με ανθρώπους αναγκεμένους (ανθρώπους με αναπηρίες, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, Ρομά, γέροντες κ.ά.).
Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σημαντικών διεθνών φεστιβάλ αφήγησης. Η διδακτορική του έρευνα απέδειξε τα οφέλη της προφορικής αφήγησης μέσα στο ελληνικό σχολείο με βάση την πολλαπλή νοημοσύνη.
Ως συνεργάτης του Υπουργείο Παιδείας Κύπρου δημιούργησε την εκπαιδευτική δράση πρόληψης «Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» που παρουσιάστηκε σε χιλιάδες παιδιά και νέους και το αφηγηματικό έργο «Με το μαύρο καράβι» με πρώην χρήστες.
Η ελληνική δημόσια τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκυμονταιρ στο έργο του και αρκετά βιβλία του βρίσκονται δίπλα σε προσκεφάλια.
Δίνει παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα, προαύλια εκκλησιών, νοσοκομεία, δάση κ.ά.

«Εργαστήρι Μαιρηβή» Μουσείο Κουκλοθεάτρου
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
τηλ.: 2105222181 - 6942420062
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.mairivi.gr
 

 

 
 

All Dates

  • 2023-03-11 10:00 - 15:00

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr