Ελάτε στο Κουκλοθέατρό μας

Με την επίσκεψη στο χώρο μας οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται πιο κοντά και πιο άμεσα σε επαφή με την τέχνη του Κουκλοθέατρου.
Πριν την παράσταση επισκέπτονται το Μουσείο Κουκλοθεάτρου, "Το Θέατρο στ' ακροδάχτυλα", ένα μοναδικό στο είδος του εκθεσιακό χώρο με κούκλες και σκηνικά.
Το ρεπερτόριο των κουκλοπαραστάσεων μας βασίζεται σε λαϊκά παραμύθια, μύθους, αλλά και σε ιστορίες που θίγουν σύγχρονα προβλήματα.
Οι τεχνικές που επιλέγονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών κουκλοθέατρου, όπως γαντόκουκλα, μαρότα, μαριονέτα, θέατρο με σκιές, μαύρο θέατρο κ.λ.π., μεμονωμένα ή ανάμικτα.

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο παραστάσεων

 «Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του»
Λαϊκός μύθος -
Κουκλοθέατρο - animation
Μουσική: Γιώργος Χατζημιχελάκης
για όλες τις ηλικίες

Πώς ο ποντικός πάντρεψε τη θυγατέρα του; Και ποιόν γαμπρό προτίμησε; Τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα ή κάποιον άλλο καλύτερο και δυνατότερο; Ο ποντικός περιφρονεί τα όρια του, θέλει να τα ξεπεράσει μέσω της κόρης του και συναντά άλλους πολύ δυνατότερους, οι οποίοι με τη σειρά τους αρνούνται να παραδεχτούν τα δικά τους όρια.
Μια κωμικοτραγική παράσταση κουκλοθέατρου, που συνδυάζει τεχνικές θεάτρου κούκλας και κινούμενης εικόνας (animation). Βασισμένη σ' έναν παλιό λαϊκό μύθο, με έντονη την παρουσία του έμμετρου λόγου (δεκαπεντασύλλαβος).

Η ιστορία διαπραγματεύεται καυτά σημερινά προβλήματα σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά θίγει και ζητήματα προσωπικών φιλοδοξιών των μεγάλων με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ένα από τα βασικά θέματα του μύθου είναι και το ζήτημα των

ορίων, της γνώσης και αποδοχής των προσωπικών ορίων, της κατανόησης των ορίων των άλλων, της υπέρβασης των ορίων και των συνεπειών τους.
Περιλαμβάνεται στη συλλογή «Ελληνικά Παραμύθια», εκλογή Γ.Α.Μέγα.
Αποτελεί τον παραμυθιακό τύπο μύθου ζώων AT 2031C στο παγκόσμιο λεξικό παραμυθιακών μοτίβων Aarne -Thomson.

Κουκλοθεατρική Ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο ντι Λάουρο
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία-Κούκλες: Μαιρηβή Γεωργιάδου

Υλοποίηση σκηνικών και κατασκευών: Ρικάρντο ντι Λάουρο, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Χρώμα σκηνικών: Αντώνης Λάριος
Μουσική: Γιώργος Χατζημιχελάκης

Κινούμενη εικόνα: Σπύρος Σιάκας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Τεχνική επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος
Φωτογραφία: Λόττε Παρασκευαΐδη

Διάρκεια: 60'

Η ιστορία αναφέρεται σε έναν πατέρα-ποντικό που αναζητά τον καλύτερο γαμπρό για τη μοναχοκόρη του. Μέσα από την αναζήτηση, με υποψήφιους γαμπρούς, τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα, τον Πύργο και ύστερα από σειρά περιπετειών, καταλήγει ότι ο καλύτερος γαμπρός δεν είναι άλλος από….ένα ποντίκι!

Το κείμενο του συγκεκριμένου παραμυθιού, διατηρώντας το γλωσσικό του ύφος, έχει αναδιαμορφωθεί προς την κατεύθυνση μιας κωμικοτραγικής παράστασης κουκλοθέατρου, με ανάπτυξη του στοιχείου των διαλόγων, και μάλιστα με έντονη την παρουσία του έμμετρου λόγου (δεκαπεντασύλλαβος).
Τα συμφραζόμενα σε μονολόγους και διαλόγους, αλλά και τα σημεία ανάδυσης παροιμιών με συνειρμικά ερεθίσματα, συντελούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λαϊκού λόγου.

Η τεχνική δημιουργίας τους έιναι μικτή και συνδυάζονται δισδιάστατες και τρισδιάστατες τεχνικές animation, όπως drawing animation, cut out και sand animation.
Η παραδοσιακή σκηνή κουκλοθέατρου, στη συγκεκριμένη παράσταση, έχει καταργηθεί και σκηνή αποτελεί το ίδιο το σκηνικό. Κατά τη διάρκεια της παράστασης και στο πλαίσιο της μουσικής επένδυσης και της χορογραφίας, το σκηνικό μεταμορφώνεται (πύργος, βουνό… κλπ.), μεταφέροντας το θεατή στο σκηνικό χώρο που ορίζει η εξέλιξη της ιστορίας.
Το έργο εμπλουτίζεται με προβολές βίντεο και παίζεται σε όλη τη σκηνή του θεάτρου.
Η προβολή σε συγκεκριμένα τμήματα της παράστασης είναι συνδεδεμένη, με τα σκηνικά και τη δραματουργία του έργου.
Αυτά τα βίντεο είναι οργανικά ενταγμένα στην παράσταση και δεν αποτελούν μια διακοσμητική προβολή, καθώς θα αλληλεπιδρούν με την δράση του κουκλοθέατρου και η υπόθεση θα τους συμπληρώνει την υπόθεση του έργου.

Θίγονται προβλήματα σχέσεων πατέρα-κόρης αλλά και διαχείρισης του εγώ και του υπερεγώ, των υπέρμετρων προσωπικών φιλοδοξιών που προσπαθεί ο γονιός να ικανοποιήσει μέσω του παιδιού του, κ.ά.
Ένα από τα βασικά θέματα του μύθου είναι και το ζήτημα των ορίων, της γνώσης και αποδοχής των προσωπικών ορίων, της κατανόησης των ορίων των άλλων, της υπέρβασης των ορίων και των συνεπειών τους. Ο ποντικός περιφρονεί τα όρια του, θέλει να τα ξεπεράσει μέσω της κόρης του και συναντά άλλους πολύ δυνατότερους οι οποίοι με την σειρά τους αρνούνται να παραδεχτούν τα δικά τους όρια.
Διαπραγματεύεται δε καυτά σημερινά προβλήματα σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους αλλά θίγει και ζητήματα των προσωπικών φιλοδοξιών των μεγάλων με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που μπορεί να συγκινήσει παιδιά κάθε ηλικίας έως και ενήλικες.


«Ο Μισοκοκοράκος»
Κουκλοθέατρο - λαϊκό παραμύθι
για όλες τις ηλικίες 

Ένα παραμύθι που δίνει στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή.

Η ιστορία...
Πρωταγωνιστής είναι ένας κόκορας που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός.
Ο κόκορας ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Έτσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. 

Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και
η περιπέτειά του…
«Ο μισοκοκοράκος» ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή.

Διάρκεια: 60’

Κουκλοπαίκτες: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Μιρέλα Κατσά, Θοδωρής Κορόζης
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Φωτισμοί, τεχνική Επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Μουσική: George Enescu, Γιώργος Παυλάκος
Φωτογραφία: Δημήτρης Μαόφης

«Ο μισοκοκοράκος» έρχεται και στον δικό σας χώρο.

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2105222181, 6942420062

 


 "Οι κούκλες λένε τη δική τους ιστορία" - Κουκλοπαράσταση για όλες τις ηλικίες

Μια Κουκλοθεατρική παράσταση, βασισμένη στη γέννηση, στην πορεία και την εξέλιξη της κούκλας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Μαθητές κι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν μία “ζωντανή” παράσταση  για την τέχνη του Κουκλοθέατρου.
Αλήθεια, τι είναι Κουκλοθέατρο; πώς οι κούκλες γεννιούνται; Πώς ζωντανεύουν και πώς επικοινωνούν;
Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών γεννιούνται  κούκλες και ζωντανεύουν. Ο “Γεράσιμος και η Αγλαΐα” ξετυλίγουν το κουβάρι της τέχνης του Κουκλοθέατρου, με το δικό τους μοναδικό κουκλοθεατρικό τρόπο.
Στη συνέχεια, κούκλες - ήρωες, βγαλμένοι μέσα από παραμύθια, ξεπηδούν μπροστά μας, έχουν κάτι να μας πουν, να μας πάρουν μαζί τους και να μας ταξιδέψουν στο δικό τους κόσμο, γεμάτο αγάπη, ευαισθησία, χιούμορ αλλά και συγκίνηση.
Διάρκεια Παράστασης: 50’

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr