«Στο δρόμο για την Ολυμπία» Παράσταση Αφήγησης
Στο «Εργαστήρι Μαιρηβή», το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 8 μ.μ., ο ανθρωπολόγος και αφηγητής Ρόμπιν Ρεκούρ αφηγείται την ιστορία του μεγαλύτερου αθλητή της αρχαιότητας σαν ένα παραμύθι, συνδυάζοντας τις αρχαίες ελληνικές πηγές με τις αναμνήσεις του από τον ελληνιστή πατέρα του και τα ταξίδια τους από την Γαλλία στα μεγάλα στάδια της Ελλάδας.
Μια παράσταση αφήγησης βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Μίλωνα από τον Κρότωνα, του μεγαλύτερου Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας. Η παράσταση είναι δίγλωσση. Ο Ρόμπιν Ρεκούρ αφηγείται σε καθαρά και ρυθμικά γαλλικά και ο γνωστός Έλληνας αφηγητής Στέλιος Πελασγός μεταφέρει το λόγο του στα ελληνικά.Η συνεργασία των δύο σημαντικών μελετητών της προφορικότητας ερευνά τη θέση του σώματος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την παρουσιάζει καλλιτεχνικά επί σκηνής. Πέρσι είχαν οδηγήσει μια ομάδα Γάλλων φοιτητών και αφηγητών σε μια περιοδεία - προσκύνημα στα στάδια της ελληνικής αρχαιότητας επισκεπτόμενοι την Αθήνα, την Κόρινθο, την Νεμέα, την Ολυμπία και την Σπάρτη.
Η παράσταση αφήγησης αυτή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε το γαλλικό φιλελληνισμό και να δούμε το παρελθόν μας μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού και καλλιτέχνη.
Δρ. Ρόμπιν Ρεκούρ / Αφηγητής (Γαλλία)
Καθηγητής ανθρωπολογίας του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ και επαγγελματίας αφηγητής. Γνωστός στη Γαλλία για τις παραστάσεις αφήγησης μύθων (στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα) για μικρούς και μεγάλους.
Ως κοινωνιοανθρωπολόγος διδάσκει και μελετά τη θέση του σώματος και τον πολιτισμό του αθλητισμού στην αρχαία Ελλάδα.
Στέλιος Πελασγός / Αφηγητής, Δρ. Παιδαγωγός, Συγγραφέας
Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια ασχολείται με την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, της τέχνης του παραμυθά και του ραψωδού.
Έχει δώσει παραστάσεις αφήγησης στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη αλλά και στον Λίβανο.
Είναι επαγγελματίας αφηγητής, συγγραφέας και διδάκτωρ Παιδαγωγικής για την διεθνώς πρωτοπόρα έρευνα του πάνω στην μέθοδο της μαθητείας στην προφορική λογοτεχνία μέσω της πολλαπλής νοημοσύνης.
Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (ειδική αγωγή, πρώην χρήστες, φυλακισμένοι, τσιγγάνοι κ.α.) και αφιερώνεται στις παιδαγωγικές και θεραπευτικές εφαρμογές της αφήγησης.
Info
- Παράσταση Αφήγησης: «Στον δρόμο για την Ολυμπία»
- Πότε: Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 8 μ.μ.
- Που: "Εργαστήρι Μαιρηβή" Κουκλοθέατρο, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
- Συμμετοχή: 8 ευρώ
Κρατήσεις: τηλ.: 2105222181, κιν.: 6942420062
Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στις 8 μ.μ., ο Στέλιος Πελασγός κι οι αφηγητές που πέρασαν από το «Εργαστήρι Μαιρηβή» από το 2000 ως σήμερα, συναντιόνται για να γιορτάσουν και να αφηγηθούν ξανά όλοι μαζί στον αγαπημένο τους χώρο.
Προσκαλούν το κοινό κι όλους όσους αγαπούν την αφήγηση και τα παραμύθια στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο (Σαχτούρη 4, Ψυρρή), για να ακούσουν Αφηγήσεις για την Συνάντηση, την Απομάκρυνση και την Επιστροφή, τον Χωρισμό και τον Μισεμό, την Αναγνώριση και την Γιορτή του Σμιξίματος, με λαϊκά και λόγια παραμύθια και ιστορίες ζωής.
Με τη συνάντηση αυτή αναβιώνει η «Λέσχη Αφήγησης» στο «Εργαστήρι Μαιρηβή», με τις αποσπερίδες παραμυθιών, τις βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών, που για πολλά χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και επαφής για τους λάτρεις των παραμυθιών και της προφορικής αφήγησης.
Από το 2000 στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» ο Στέλιος Πελασγός, μάστορας των παραμυθιών και πρωτεργάτης της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης, οδηγεί τους μαθητευόμενους παραμυθάδες και το κοινό στα μονοπάτια της τελευταίας μαγικής τέχνης, της τέχνης του προφορικού λόγου.
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός
Για να βρει το δρόμο του περπάτησε τέσσερα μονοπάτια (σωματικό θέατρο, λογοτεχνία, παιδαγωγική, ψυχολογία) που πέρασαν από πολλές χώρες και χωριά και τον έφεραν στο παραμύθι. Ξεκίνησε την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 1991 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της. Είτε κάτω από τα δέντρα είτε κάτω από τους προβολείς, είτε μες στις φυλακές είτε μες τα νοσοκομεία η φωνή του ταξίδεψε πολλές ψυχές. Αγαπά να δουλεύει με ανθρώπους αναγκεμένους (ανθρώπους με αναπηρίες, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, Ρομά, γέροντες κ.ά.).
Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σημαντικών διεθνών φεστιβάλ αφήγησης. Η διδακτορική του έρευνα απέδειξε τα οφέλη της προφορικής αφήγησης μέσα στο ελληνικό σχολείο με βάση την πολλαπλή νοημοσύνη.
Ως συνεργάτης του Υπουργείο Παιδείας Κύπρου δημιούργησε την εκπαιδευτική δράση πρόληψης «Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» που παρουσιάστηκε σε χιλιάδες παιδιά και νέους και το αφηγηματικό έργο «Με το μαύρο καράβι» με πρώην χρήστες.
Η ελληνική δημόσια τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του και αρκετά βιβλία του βρίσκονται δίπλα σε προσκεφάλια.
INFO
- Παράσταση Αφήγησης: «Ξανά μαζί!»
- Πότε: Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στις 8 μ.μ.
- Που: "Εργαστήρι Μαιρηβή" Κουκλοθέατρο, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
- Συμμετοχή: 7 ευρώ
- Κρατήσεις: τηλ.: 2105222181, κιν.: 6942420062,
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
----------------------------------------------------------------------
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό στις 29 Νοεμβρίου, τιμούμε τους ανθρώπους που χρόνια τώρα αγωνίζονται και ζουν κάτω από το ρατσιστικό σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ, ένα θεσμοθετημένο δηλαδή ρατσιστικό καθεστώς καταπίεσης και κυριαρχίας που σημαίνει κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων, εκδιώξεις, αποκλεισμούς, απαλλοτριώσεις, στερήσεις, σκληρές απαγορεύσεις, βασανιστήρια, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, φόνους.
Ούτι: Ντάριο Παπαβασιλείου
Πότε: Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
ώρα έναρξης: 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 6€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942420062
----------------------------------------------------------------------
“Για ένα κλωνάρι ελιάς - Αφηγήσεις με τρεις σημαντικούς Γάλλους αφηγητές
8 Μαΐου 2022 - Παράσταση αφήγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ Γαλλίας (τμήμα φυσικής αγωγής) και του Μεσογειακού Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας (C.M.L.O.) Γαλλίας.
Στις 8 Μαΐου 2022 κι αφού αναβίωσαν ανά την Ελλάδα τους μύθους και τις αληθινές ιστορίες που ένωσαν το πνεύμα με το σώμα και την τέχνη με την άθληση, έρχονται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο) για μία τελευταία παράσταση αφήγησης με τίτλο “Για ένα κλωνάρι ελιάς” τρεις σημαντικοί αφηγητές: ο Δρ. Ρόμπιν Ρεκούρ (καθηγητής ανθρωπολογίας του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ, αφηγητής), ο Δρ. Στέλιος Πελασγός (αφηγητής, παιδαγωγός, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών φεστιβάλ προφορικής λογοτεχνίας) και ο Καμέλ Γκενούν (αφηγητής, εκπαιδευτής αφηγητών, καλλιτεχνικός διευθυντή διεθνών φεστιβάλ προφορικής λογοτεχνίας).
Από τον Απόλλωνα στον Διόνυσο. Από το πνεύμα στο σώμα, από τον αθλητικό αγώνα στον αγώνα λόγου.
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η περιοδεία τριών σημαντικών αφηγητών μαζί με μια ομάδα φοιτητών/τριών και μαθητευόμενων αφηγητών για ένα δεκαήμερο στους τόπους των πανελληνίων αγώνων της αρχαίας Ελλάδας, τα στάδια, τα θέατρα και τους ναούς, σε σχολεία, καθώς και στο προαύλιο του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Η παράσταση αφήγησης κι η περιοδεία υλοποιούνται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας Γαλλίας (C.M.L.O.) και το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.
Στη διάρκεια των επισκέψεων της περιοδεύουσας ομάδας στην Κόρινθο, τη Νεμέα, τη Σπάρτη, την Ολυμπία και την Αθήνα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και παραστάσεις αφήγησης μύθων (στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα), όπου οι Γάλλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μαζί με κατοίκους των περιοχών που τους φιλοξένησαν να εκπαιδευτούν στη χρήση του ζωντανού αφηγηματικού λόγου στην εκπαίδευση και την τέχνη.
Ποιος: Δρ. Στέλιος Πελασγός, Δρ. Ρόμπιν Ρεκούρ, Καμέλ Γκενούν, Πανεπιστήμιο Μονπελιέ Γαλλίας (τμήμα φυσικής αγωγής), Μεσογειακό Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας (C.M.L.O.) Γαλλίας
Τι: Παράσταση αφήγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα γι ενήλικες και παιδιά
Πότε: Κυριακή 8 Μαΐου, 8 μ.μ. (διάρκεια παράστασης: 1.30 - 2 ώρες)
Πώς: Με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για τον covid-19
----------------------------------------------------------------------
«Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει»
Μια παράσταση αφήγησης έξι Γάλλων παραμυθάδων που περπατούν στα μονοπάτια της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης, που διοργανώνει από το 2013, το "Εργαστήρι Μαιρηβή", πραγματοποιεί ένα διήμερο Αφηγήσεων και Παραμυθιών - για μικρούς και μεγάλους - με έξι ονομαστούς Γάλλους παραμυθάδες και τον πρωτεργάτη της αφήγησης στην Ελλάδα Στέλιο Πελασγό.
Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Μαρτίου 2019
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Αναλυτικά…
«Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει»
Μια παράσταση αφήγησης έξι Γάλλων παραμυθάδων που περπατούν στα μονοπάτια της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας.
Παράλληλη μετάφραση/συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός
Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, 8 μ.μ.
Ελάτε να γνωρίσετε τους περιπλανώμενους παραμυθάδες “Marche des conteurs” να ακούσετε ιστορίες για το δρόμο… το δρόμο της ζωής και το δρόμο που έχει χαραγμένο η μοίρα στην παλάμη μας.
Οι περιπλανώμενοι παραμυθάδες έρχονται στην Ελλάδα για να μας συναντήσουν, να μας γνωρίσουν και να προετοιμάσουν την «παραμυθένια» πορεία τους το αποκαλόκαιρο στη Νάξο, το νησί της Αριάδνης.
Η παράσταση αφήγησης γίνεται για την ενίσχυση της θρυλικής αυτής πορείας των αφηγητών που εδώ και δεκαετίες διασχίζουν τα χωριά της Γαλλίας κάθε καλοκαίρι, στο κατόπι των μεσαιωνικών τροβαδούρων και αφηγητών που προσέφεραν την τέχνη τους αντί ενός πιάτου φαγητού και μιας γωνιάς να κοιμηθούν.
Ακολουθώντας αυτή την πορεία οι “Marche des conteurs”, μαζί με μια ομάδα Ελλήνων αφηγητών το Σεπτέμβρη του 2019 θα πάρουν τα μονοπάτια της Νάξου και σε κάθε χωριό θα λεν τα παραμύθια τους χωρίς άλλη αμοιβή πέραν εκείνης της «ιερής» φιλοξενίας.
«Τα παιδιά που έγιναν πουλιά»
Παραμύθια για παιδιά με τον Στέλιο Πελασγό
Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 12 το μεσημέρι
Από τα σκοτεινά δάση του Βορρά ως την Άσπρη Θάλασσα, το Αιγαίο, ο παραμυθάς πετά και από πίσω του ακολουθούν ένα σμάρι μικρά πουλιά.. τα παιδιά που φορούνε στην πλάτη τους τα φτερά των λέξεων του. Ο Στέλιος Πελασγός ταΐζει τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) λέξεις μυθικές που δίνουν… φτερά. Με το πρώτο γέλιο απλώνονται τα νέα τους φτερά και πετούνε πάνω από τα δάση του φόβου μέχρι τις φωτεινές παραλίες της χαράς.
---------------------------------------------
Βραδιά αφήγησης με τη Μάγδα Κοσσίδα και τον Στέλιο Πελασγό
«Το έπος του Διγενή Ακρίτα»
Αφηγηματική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μεσαιωνικό έπος
και στην ακριτική δημοτική μας ποίηση, με τη Μάγδα Κοσσίδα
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, 9μ.μ.
Μια αφηγηματική ραψωδία βασισμένη στην ακριτική δημοτική ποίηση και στο ομώνυμο μεσαιωνικό έπος.
«Κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, μια ηρωική Ελληνίδα και ένας γενναίος άραβας αψηφούν το μίσος και τις φυλετικές διαφορές που τους χωρίζουν, αγαπιούνται και αποκτούν ένα γιο, το Διγενή.
Αυτή η διπλή καταγωγή δίνει στον ήρωα διπλή δύναμη και διπλή αντοχή να πολεμά την αδικία σε όποια μεριά κι αν εμφανίζεται, είτε εντός των συνόρων είτε εκτός.
Η ζωή και ο αγώνας του Διγενή γίνονται ένα γεφύρι-σύμβολο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς».
Το κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μάγδας Κοσσίδα με το CLIO και το Fahrenheit 451 και παρουσιάστηκε στην αρχή στα γαλλικά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (2007).
Αμέσως μετά το έργο έγινε και στα ελληνικά και παρουσιάζεται και στις δύο γλώσσες, όπως διπλή υπήρξε και η καταγωγή του ήρωα.
Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών.
Διάρκεια: 60'
Αφήγηση - επιμέλεια κειμένου: Μάγδα Κοσσίδα
Μουσική συνοδεία: Ηλίας Αλεξόπουλο
«Έρως και Ψυχή» Παραμύθι από την αρχαία Ελλάδα!!!
Ο Στέλιος Πελασγός αφηγείται και αντικαθρεφτίζει ένα παραμύθι από την αρχαία Ελλάδα.
Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, 9 μ.μ.
Καλά να τα πάθει ο κακούργος που γυρνά τις νύχτες κι ατιμώρητος χτυπά και λαβώνει, γκρεμίζει, σμίγει, χωρίζει και ματώνει, καλά να τα πάθει να ερωτευτεί την Ψυχή.
Τα βάσανα της τη φέρνουν μέχρι τον Κάτω Κόσμο, πιστή στον έρωτα μέχρι τον μαύρο Κέρβερο περνά. Στο τέλος θα κλείσουν οι πληγές και θα πιουν το νέκταρ της αθανασίας από την ίδια κούπα.
Μια νέα ματιά σε αρχαία μπερδέματα, για όσες και όσους μπλέκουν σε «ιστορίες».
----------------------------------------
«Μετ΄ έρωτος τον λόγον» του Παπαδιαμάντη
από τον Μανόλη Μπαρδάνη
Βραδιά αφήγησης με μουσική
για ενήλικες και εφήβους
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, στις 8 μ.μ.
Μουσική αφήγηση κειμένου του Ερωτικού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Μανόλη Μπαρδάνη
«Εγώ δεν έχω έρωτες… Ο ήρωας μου έχει!...» υποστήριζε ο «ασκητικός κοσμοκαλόγερος».
Κι όμως ο έρωτας κουρνιάζει στις σκέψεις, στις λέξεις του.
Η Πολύμνια και η Μαχούλα, το Λαλιώ, η Μοσχούλα, η Αρχόντω…
Αυτόν τον τιθασευμένο ερωτισμό του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύει ο Μανόλης Μπαρδάνης,
ενώ η φωνή της Τερέζας Καζιτόρη και οι νότες του τσέλου της Ελένης Γανωτή τον συνοδεύσουν.
Αφήγηση: Μανόλης Μπαρδάνης
Μουσική: Γιώργος Παυλάκος
Φωνή: Τερέζα Καζιτόρη
Τσέλο: Ελένη Γανωτή
Συνοδεία αφήγησης: Αναστασία Γεωργακοπούλου
Φωτογραφίες: Μανόλης Μπαρδάνης
Επιμέλεια παρουσίασης: Μανόλης Μπαρδάνης, Αναστασία Γεωργακοπούλου
--------------------------------------------
Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" γιορτάζει την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
«Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα»
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις 8 μ.μ.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
- σε συνεργασία με την «Άρσις»
«Το επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο!!!
Έκθεση κούκλας από κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας
Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ. - 8 μ.μ.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
Αναλυτικά...
«Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα»
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 8 μ.μ.
Παραμύθια, μύθοι κι αληθινές ιστορίες που μας διηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μια παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού, τιμή για όσους αγωνίζονται
για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σε όλους τους λαούς οι ιστορίες που ακούγονται γύρω από τη φωτιά, οι ιστορίες που γοητεύουν, τρομάζουν και διασκεδάζουν έχουν ήρωες και ηρωίδες φτωχούς, ταπεινούς κι αδικημένους.
Στα παραμύθια ενισχύονται από μια φτωχή γριά, μια αλεπού που μιλά, από την δικαιοσύνη του περαστικού.
Στη ζωή ενισχύονται από τον αγώνα και τις θυσίες των δίκαιων, των ανθρώπων που αγωνίζονται
για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα, γιατί κάποιοι αγωνίζονται
έξω από το κελί!
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
«Το επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο!!!
Έκθεση κούκλας από κρατούμενες των φυλακών Θήβας
Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ. - 8 μ.μ.
Για 14η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της «Άρσις».
Από τότε που μεταφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. Όμως και φέτος οι κρατούμενες στέλνουν
τις κούκλες που έχουν φτιάξει στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ελπίζουν οι επισκέπτες να είναι πολλοί. Αντίθετα με το επισκεπτήριο στην Θήβα, εδώ δεν περνάτε από έλεγχο και μπορείτε να καθίσετε όσο θέλετε! Είσοδος ελεύθερη
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
---------------------------------------------------------------------
«Έρωτες και Ψυχές»
Βραδιές αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό στη Νάξο
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, 9 μ.μ.
&
Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, 9 μ.μ.
Πριν να γλιστρήσει το καλοκαίρι μέσα από τα δάχτυλά μας σαν την άμμο θα σας ενθαρρύνουμε.
Την Παρασκευή 25 Αυγούστου και το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, στις 9 μ.μ, στο μικρό ξενοδοχείο «Πάνθεον», στη Χώρα Νάξου.
Σε ένα παλιό αρχοντικό στο λαβύρινθο των σοκακιών της χώρας, ελάτε να ακούσετε για «Έρωτες και Ψυχές», με πρώτη ύλη το παλαιότερο παραμύθι της αρχαίας Ελλάδας για τις περιπέτειες του θεού Έρωτα... και της θνητής Ψυχής, που μας διέσωσε ο Απουλήιος και παρόμοια νεοελληνικά και ανατολίτικα παραμύθια.
Σε μια μεγάλη σάλα μεσαιωνικού αρχοντικού στο λαβύρινθο μιας κυκλαδίτικης χώρας, θα μαζευτούμε όχι για να σωθούμε από τους Σαρακηνούς πειρατές, μα από τα βέλη του γιου της τρομερής θεάς Αφροδίτης.
Ξενοδοχείο Πάνθεον, Χώρα Νάξου
---------------------------------------------------
Αναγνώσματα και Αφηγήσεις από τον Άρη Ρέτσο και τον Στέλιο Πελασγό
«Σαρακοστιανά και αναστάσιμα»
Η υπόγεια μουσική των λόγων του Παπαδιαμάντη με τον Άρη Ρέτσο
Σάββατο 11 Μαρτίου 2017
Σάββατο 18 Μαρτίου 2017
Σάββατο 25 Μαρτίου 2017
Σάββατο 1 Απριλίου 2017
στις 9 μ.μ.
Ένας ζωντανός θρύλος του ελληνικού θεάτρου, ο Άρης Ρέτσος αφού μας αποκάλυψε τον ηχητικό πλούτο των τραγωδιών, βάζει στο στόμα του τις ποικίλες λέξεις του Παπαδιαμάντη, τις ζεσταίνει στην καρδιά του και τις αφήνει να πετάξουν στο μισοσκόταδο του θεάτρου.
Σαρακοστή και άνοιξη, εποχές νηστείας και παθών, μαρτυρίου και λύτρωσης.
Όλη η εσωτερική ένταση και το κέφι του κοσμοκαλόγερου απελευθερώνονται, μας παρηγορούν και μας χαροποιούν.
«Ακαμάτρες και αχαΐρευτοι»
Εύθυμα παραμύθια και ιστορίες με τον Στέλιο Πελασγό
Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στις 9 μ.μ.
Ο λαϊκός πολιτισμός του μόχθου πάντα θαύμαζε τους τεμπέληδες και τις ακαμάτρες.
Πλάσματα υπερφυσικά που υψώνονταν πέρα από την αναγκαιότητα του μόχθου και κάναν τέχνη το ραχάτι και το χαζολόγημα απαλλαγμένα από κάθε ενοχή και κανόνες.
Ένας τρόπος ήταν κι αυτός να γιορτάσουν τη ζωή που φεύγει πριν να την προλάβουμε να την χαρούμε, να την ρουφήξουμε, να την μυρίσουμε, να την γαργαλήσουμε.
Ο ακάματος εργάτης των παραμυθιών Στέλιος Πελασγός μας κάνει να ξεκαρδιστούμε με τα κατορθώματα των σούπερ ηρώων της τεμπελιάς με την ευλογία του Καραγκιόζη και του Ναστραντίν Χότζα.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
--------------------------------------------------------
Τσιγγάνικα Παραμύθια και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό για τη Διεθνή Αμνηστία
Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, 9 μ.μ.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αναλυτικά...
Η Ευρώπη είναι σήμερα η πατρίδα 10-12 εκατομμυρίων Ρομά, εκ των οποίων γύρω στις 350.000 ζουν στην Ελλάδα. Η καθημερινή απειλή της αναγκαστικής έξωσης, των αστυνομικών παρενοχλήσεων και των βίαιων επιθέσεων, είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά αναγκάζονται να ζουν αποτελούν απόρροια παραμέλησης και διακρίσεων εκ μέρους των κρατών. Ορισμένοι μάλιστα Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να κατηγορούν τους ίδιους τους Ρομά επειδή «δεν καταφέρνουν να ενταχθούν».
Στις 10 Μαρτίου, εμείς θα μάθουμε την αλήθεια των Ρομά, των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης.
Μέσα από μια ξεχωριστή παράσταση αφήγησης, θα γνωρίσουμε την πλούσια κουλτούρα τους.
Για ένα βράδυ, όλοι μαζί θα εξερευνήσουμε το κοινό μας έδαφος, θα συναντηθούμε με το αληθινό μας πρόσωπο για να μάθουμε και να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.
Αιώνες συνύπαρξης έχουν προσδώσει στους Ρομά θετικά και αρνητικά στερεότυπα - άλλοτε είναι ελεύθερες καλλιτεχνικές καρδιές και άλλοτε κλέφτες και απατεώνες, άλλοτε αθώοι σαν παιδιά και άλλοτε πονηροί σαν δαίμονες. Το ίδιο όμως λένε και οι Ρομά για μας. Κάπου όμως υπάρχει κοινό έδαφος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το χώρο του μύθου, τον απόλυτο χώρο ελευθερίας εκεί όπου κάθε άνθρωπος, κάθε κοινωνία και κάθε λαός μπορεί να ανοίξει τα φυλλοκάρδια του και να συναντηθεί με τον άλλον.
Αυτόν το χώρο κατοικεί από γεννησιμιού του ο γνωστός αφηγητής και παιδαγωγός Στέλιος Πελασγός που έχει ζήσει δίπλα στους Ρομά και έχει ακούσει τις ιστορίες τους. Στις τελευταίες συγκατοικούν λάμιες και λιοντάρια, φτερωτά άλογα και βασιλιάδες, μάντισσες και δράκοντες, αρχέτυπα θρύλων και πρωταγωνιστές ιστοριών που συναντάμε και στην ελληνική και στη δυτική κουλτούρα.
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέας. Γυρνά την Ελλάδα και τον κόσμο λέγοντας ιστορίες σε παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας την αρχαία τέχνη του. Οι ιστορίες του διακονούν ευπαθείς ομάδες (άνθρωποι με νοητική υστέρηση, πρώην χρήστες, κρατούμενοι, πρόσφυγες, κ.α.) και διαβεβαιώνουν για το δίκιο του μικρού, του αθώου και του περιφρονημένου αδελφού που στο τέλος παντρεύεται τη βασιλοπούλα. Στο γάμο τους καλούν πάντα και τον Στέλιο κι έρχεται να μας τα πει.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του. Είμαστε ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Δεν δεχόμαστε χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και διακρατικούς φορείς και βασιζόμαστε αποκλειστικά στα μέλη και τους υποστηρικτές μας. Κράτα τη φλόγα μας ζωντανή!
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
-----------------------------------------
Τρεις μάγοι με τα δώρα τον Γενάρη στο Εργαστήρι Μαιρηβή!!!
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Άρης Ρέτσος και ο Στέλιος Πελασγός
1ος Μάγος απ’ την Κρήτη
Παραμύθια με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, στις 9 μ.μ.
& Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, στις 6 μ.μ.
«Αν ρωτάς για την αλήθεια να σου πω, ζει στα παραμύθια μέσα που αγαπώ»
Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με παραμύθια και ζωντανή μουσική με τον αυθεντικό Κρητικό παραμυθά και τραγουδοποιό.
Τα παραμύθια: ένας παράλληλος λόγος που αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη.Μετά τις γιορτές στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» μυρίζει Κρήτη. Λέξεις και μουσικές παραδοσιακές που γοητεύουν την καρδιά μας και την μεθούν σαν διπλοαποσταγμένη τσικουδιά θα ξεστομίσει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Συνοδεύει με τη φυσαρμόνικά του ο Μανώλης Μπαρδάνης.
2ος Μάγος απ’ την Σκιάθο.
Η υπόγεια μουσική των λόγων του Παπαδιαμάντη από τον Άρη Ρέτσο
Παρασκευές 20 και 27 Ιανουαρίου , στις 9 μ.μ.
& Κυριακές 22 και 29 Ιανουαρίου 2017, στις 9 μ.μ.
Ένας ζωντανός θρύλος του ελληνικού θεάτρου, ο Άρης Ρέτσος αφού μας αποκάλυψε τον ηχητικό πλούτο των τραγωδιών, βάζει στο στόμα του τις ποικίλες λέξεις του Παπαδιαμάντη, τις ζεσταίνει στην καρδιά του και τις αφήνει να πετάξουν στο μισοσκόταδο του θεάτρου.
Όλο το κέφι, το χιούμορ και η χαρά του κοσμοκαλόγερου απελευθερώνονται και μας βοηθούν να γελάσουμε με τα βάσανα μας.
3ος Μάγος απ’ της γης την άκρη
Λαϊκές ιστορίες και παραμύθια με τον Στέλιο Πελασγό
«Σκοτεινά παραμύθια απ’ της γης την άκρη»
Σάββατα 21 και 28 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ.
& «Ιστορίες στην άκρη του χαμόγελου»
Κυριακές 22 και 29 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ.
Ο αφηγητής που ξεκίνησε την αναβίωση της αρχαίας τέχνης του παραμυθά, ο Στέλιος Πελασγός περιπλανιέται ως της γης την άκρη και μας χαϊδεύει με τις ιστορίες του.
Από την άκρη, από εκεί που συναντιέται το φως με το σκοτάδι και το αγκάθι με το πούπουλο, μαζεύει τις ιστορίες του ο παραμυθάς για να μας στηρίξει την καρδιά και το κορμί.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
----------------------------------------------------------
Ο Άρης Ρέτσος διαβάζει Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Ελεύθερη επιλογή από «Τα Μικρά» Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, 9 μ.μ.
&
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, 9 μ.μ.
Ένας μύθος του Ελληνικού Θεάτρου, ο Άρης Ρέτσος, συναντάει τον Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων σε δύο μυσταγωγικές βραδιές.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4, Ψυρρή
----------------------------------------------
«Πώς μαθαίνεται ο Φόβος; Παραμύθια, θρύλοι, λαϊκές ιστορίες»
Παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου
Σάββατο 10 Μαΐου 2014, 7 μ.μ.
Λαϊκές ιστορίες, θρύλοι και παραμύθια από όλο τον κόσμο ξαναϊδωμένες και ξαναειπωμένες από τον Στέλιο Πελασγό. Όλοι οι ζωντανοί φοβούνται- άνθρωποι και ζώα.
Οι μόνοι που δεν φοβούνται είναι οι νεκροί - ψυχικά ή σωματικά. Πώς μεταδίδεται ο Φόβος; Είναι αρρώστια μεταδοτική ή κληρονομική; Πότε ο φόβος γίνεται τύραννος και πότε προστάτης; Είναι ο Φόβος παιχνίδι, είναι διασκέδαση ή μαρτύριο; Πώς μαθαίνεται ο Φόβος; Ποιοι τον διδάσκουν; Γιατί;
Ο μοναχογιός της χήρας ψάχνει να βρει τον φόβο. Ο φόβος έρχεται επίσκεψη μια νύχτα του χειμώνα. Ένα ψειριάρικο κορίτσι δεν φοβάται τίποτα γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα. Η επιθυμία χωρίς φόβο και η αυθαιρεσία της δύναμης του καταστρέφουν ένα βασιλιά που δεν ξέρει να φοβάται το αφύσικο και παράλογο.
Ληστές, τάφοι που ανοίγουν, ορνιθοβοσκοί και γιαπωνέζοι δαίμονες, ψείρες και όρνια συμμαχούν για να μας θυμίσουν πώς μαθαίνεται ο Φόβος.
Ειδική έκπτωση (50%) επί της αρχικής τιμής του εισιτηρίου για τα μέλη του ΣΕΕΠΠ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση εγκληματολογικού ενδιαφέροντος με κύρια εισηγήτρια την Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου (Διευθύντρια του τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της»).
Στη συζήτηση θα μετάσχουν με παρεμβάσεις τους εγκληματολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4, Ψυρρή
-------------------------------------------------
«Στοιχειωμένοι τόποι»
Ιστορίες τρόμου με τον Στέλιο Πελασγό
Σάββατο 3 Μαΐου 2014, 8 μ.μ.
Λαϊκές ιστορίες από τις δρακολίμνες του Σμόλικα και του Πάπιγκου, από την δυτική Ιρλανδία και την Σκόπελο, από τα απέραντα βοσκοτόπια των Αγράφων. Τόποι που κρατούν παρουσίες, στοιχειά που αλλάζουν τις ζωές όσων πλησιάζουν στους τόπους που έχουν τα λημέρια και τα παλάτια τους και μια κατάρα ασήκωτη που μαραζώνει. Ο Στέλιος Πελασγός διηγείται ιστορίες για ένα τρόμο φυσικό δεμένο με τα βουνά και τους θαλασσινούς γκρεμούς αλλά κυρίως με τα νερά. Τα νερά που μιλούν με πολλές φωνές κι όποιος ακούσει το όνομα του και απαντήσει χάνει για πάντα την φωνή του. Ιστορίες για ένα τρόμο φυσικό και μεταφυσικό, τον τρόμο του νυχτερινού διαβάτη και του ξεστρατισμένου βοσκού, του φτωχού αγρότη που χτίζει και μοχθεί στον καταραμένο τόπο. Ένα τρόμο φυσικό που ελευθερώνει από τους αστικούς τρόμους του κράτους και της εφορίας, του γείτονα και του αφεντικού. Για να φοβηθούμε απολαυστικά και με ασφάλεια.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
-----------------------------------------------
«Να σου πω την Μοίρα σου»
Μύθοι, θρύλοι και παραμύθια για την ανθρώπινη Μοίρα
(και όσους την αλλάζουν)
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, 8 μ.μ.
Ο πρώτος έλληνας ιστορητής Στέλιος Πελασγός θα βρίσκεται στην Αθήνα για να δώσει μια ακόμα παράσταση αφήγησης.
Ο μάστορας της προφορικής λογοτεχνίας θα μας διηγηθεί ιστορίες για την ανθρώπινη Μοίρα, για όσους υποτάσσονται σε αυτή (τους Μοιραίους) και για όσους είναι ελεύθεροι και προσπαθούν να την αλλάξουν.
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης του παραμυθά στην χώρα μας πριν από 23 χρόνια.
Οι παραδοσιακές ιστορίες και οι θρύλοι από το στόμα του όταν βγαίνουν αναζητούν το μονοπάτι της ελευθερίας και της ελεύθερης βούλησης ανάμεσα σε ένα πλήθος μύθων και φιλοσοφιών που παρουσιάζουν τον άνθρωπο σαν ένα πιόνι στα χέρια υπερφυσικών δυνάμεων.
Μέσα από την καλλιτεχνική και επιστημονική του δουλειά το παραμύθι γίνεται ένας δρόμος απελευθέρωσης και αυτονόμησης.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
-----------------------------------------------------
«Άκου, όταν τα ζώα μιλούν»
Θρύλοι, αλήθειες και παραμύθια με ζώα που μας μίλησαν
Παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 στις 8μ.μ.
Κάποτε τα ζώα γλεντούσαν και θρηνούσαν με τους ανθρώπους.
Η φωνή τους ήταν καθαρή και οι περισσότεροι την καταλάβαιναν.
Τα παιδιά και οι αλαφροΐσκιωτοι ακόμα καταλαβαίνουν την γλώσσα τους.
Οι μύθοι διατηρούν την ανάμνηση της εποχής που κέρδιζε όποιος υπάκουε στον γάτο και συζήταγε με το άλογο του.
Η παράσταση αυτή μαζεύει μαγικές και χαρούμενες ιστορίες που τιμούν και καμαρώνουν την ομορφιά των ζώων.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
-------------------------------------------------
«Το Κουντουνάκι»
Παραμύθια ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά με την Αγνή Στρουμπούλη
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014, 5 μ.μ.
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, 5 μ.μ.
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, 5 μ.μ.
Επειδή αγαπούμε τα παιδιά μας, τους λέμε παραμύθια. Και μάλιστα λαϊκά παραμύθια, αυτά δηλαδή που μεταδόθηκαν για πολλούς αιώνες από στόμα σε στόμα, που πλάστηκαν με την ανάσα (αίσθημα) και την πείρα (γνώση) αυτών που τα έλεγαν κι αυτών που τα άκουγαν.
Κι έτσι, με την ανωνυμία, που έχει ταπεινότητα και εύρος, και με το κύρος του χρόνου, που τα κρησάρισε αλλά δεν τα σάρωσε, γίνονται θησαυρός σε παμπάλαιο μπαούλο, κι ανοίγεται σ’ όποιον έχει τη λαχτάρα ζωής ενός παιδιού και την πείρα ζωής ενός ενηλίκου.
Παραμύθια με ρυθμό, παραμύθια με λέξεις που γυρίζουν και ξαναγυρίζουν κάνοντας κυκλάκια – κουλουράκια.
Κι ένα κουντουνάκι που λαλεί κάθε φορά που τα χεράκια κινούνται…
Τι είναι;
Παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που αφηγείται η Αγνή Στρουμπούλη για μικρά παιδιά, 3 - 7 ετών
Και με όργανα και με τούμπανα που παίζει ο Γιάννης Ψαριώτης
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
----------------------------------------------
«Μη φοβάσαι»
Παραμύθια και μύθοι ενάντια στο Φόβο για μικρούς και μεγάλους με τον Στέλιο Πελασγό
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 στις 6μ.μ.
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 στις 6μ.μ.
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στις 6μ.μ.
Μαθαίνεται ο φόβος; Μαθαίνεται η γενναιότητα; Υπάρχει καλός και κακός φόβος; Ο Φόβος είναι πια βασιλιάς στην Ελλάδα.
Φτύστε το φαρμακωμένο μήλο του και ελάτε να ακούσετε Παραμύθια από όλο τον Ελληνισμό αλλά και από την Ευρώπη, την καθ’ υμάς Ανατολή, την Μεσόγειο και την Αφρική.
Οι παραδοσιακές ιστορίες και τα παραμύθια πάντα δίδασκαν τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, οι μεγάλοι και οι κοινότητες τον Τρόμο και την Απειλή.
Ο Στέλιος Πελασγός μας καλεί να αναμετρηθούμε με τον Φόβο και να τον δαμάσουμε.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
---------------------------------------------
"DUCK"
Μύθοι και Ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο για εφήβους και ενήλικες
Παράσταση αφήγησης αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία
με τον Στέλιο Πελασγό
εικαστική επιμέλεια & διαδραστικό animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, 9 μ.μ.
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, 8 μ.μ.
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στις 9 μ.μ.
Μπορεί η κρίση να γεννήσει τους δικούς της μύθους;
Τις δικές της εικόνες; Επαναστατικούς θούριους ή αστείες ιστορίες; Τι χρώμα έχει η ανεργία; Χρυσό ή μαύρο; Μήπως η κρίση είναι μια πάπια; Μήπως την βγάλει -καθαρή όποιος κάνει την πάπια; Η παράσταση διηγείται αληθινές ιστορίες ζωής μέσα στον παραλογισμό του οικονομικού πολέμου. Ήρωες αυτών των αληθινών παραμυθιών είναι μια καθηγήτρια, ένας άνεργος, μια πολύτεκνη, μαύρες γραμμές, άσπρα τετράγωνα, ένας χωρισμένος πατέρας, δύο παιδάκια μεταναστών, ένας ψυχολόγος, πολύχρωμες παλλόμενες κηλίδες, αφεντικά και προσωπάρχες, τα ΜΑΤ, το Facebook, σκιές, το χρυσό χρώμα, ένα λιοντάρι, η Ακρόπολη, το φεγγάρι και φυσικά μια πάπια.
Ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός και ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης συναντιούνται για να συνθέσουν μια παράσταση προφορικής και οπτικής αφήγησης με πρώτες ύλες δανεισμένες από το παρόν.
YouTube Teaser: http://youtu.be/wW-e6HZ5rpE
Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα περιέλθουν στη Διεθνή Αμνηστία και θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της.
«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
---------------------------------------------------
«Μάγισσες»
Παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού για μεγάλους και μικρούς
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, 8 μ.μ.
Ο πρωτεργάτης της αναγέννησης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, Στέλιος Πελασγός, έρχεται στην Αθήνα από το Πήλιο για να μας διηγηθεί θρύλους, παραμύθια και αληθινές ιστορίες για τις μάγισσες.
Από την Ιρλανδία ως τους Ινδιάνους της Αμερικής, κι από την Κοζάνη ως την Αφρική οι μάγισσες στοιχειώνουν τα όνειρα μας.
Άλλοτε κακές και άλλοτε καλές, πάντοτε σοφές, γίνονται πότε διώκτες και πότε θύματα.
Συχνά η μάγισσα γινόταν ο τράγος που φορτώνονταν όλες τις αμαρτίες, τα λάθη και τα πάθη του κοπαδιού και βασανίζονταν μέχρι να μείνει στο τέλος η στάχτη της.
Ακόμα και σήμερα γίνονται εγκλήματα με θύματα γυναίκες και παιδιά με την κατηγορία της μαγείας.
Τι μας φοβίζει;
Τι μας γοητεύει;
Γιατί την καταδιώκουμε;
Πότε θα γίνει απλά η μάγισσα απλά μια ελεύθερη γυναίκα ή μια σοφή γριά;
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
---------------------------------------------------------------
Η Μάγδα Κοσσίδα από τη Γαλλία στην Ελλάδα για ένα τριήμερο γεμάτο εργαστήρια και αφηγήσεις
«Πού, πότε, ποιος, πώς και γιατί; Το παραμύθι θα μας πει»
Παράσταση αφήγησης για εφήβους και ενήλικες
Αινιγματικές ιστορίες, απορίες και ερωτήματα όλου του κόσμου που παίρνουν θαυμαστικό και δεν χωρούν τελεία!
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, 9 μ.μ.
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, 9 μ.μ.
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, 9 μ.μ.
«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια»
για παιδιά από 5 έως 105 χρονών
Ιστορίες και παραμύθια από όλο τον κόσμο για μικρά αφτιά με μεγάλα μάτια!
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, 5 μ.μ.
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, 3 μ.μ.
&
Εργαστήρι αφήγησης
«Γιατί πρέπει να λέμε ιστορίες;»
Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, 10 π.μ. - 3 μ.μ.
Άνθρωποι μεταμορφωμένοι, ζώα, δέντρα, φυτά που μιλούν.
Ανήκουστοι τόποι, πτώματα κομματιασμένα που ζωντανεύουν,
τέρατα αήττητα που νικώνται από αδύναμους ήρωες, απίστευτες περιπέτειες!
Γιατί τόσα ψέματα; Για να κοιμίσουμε τον κόσμο;
Ή μήπως για να τον ξυπνήσουμε; Για να του μάθουμε πώς να ζει;
Για να του δείξουμε την δική μας γνώμη;
Για να τον προετοιμάσουμε; Να τον προειδοποιήσουμε;
Να τον συμβουλεύσουμε; Να του εξηγήσουμε;
Να δείξουμε τις κρυφές πλευρές; Να χτίσουμε απόρθητους χαρακτήρες;
Για να δραπετεύσουμε; Να διασκεδάσουμε; Για να ταξιδέψουμε μαζί;
Να γνωριστούμε; Να κερδίσουμε χρήματα; Να αυτοπροβληθούμε;
Να γλιτώσουμε από το χρόνο που μας κυνηγάει;
Για να αγαπήσουμε; Για να αγαπηθούμε; Για να συνυπάρξουμε;
Για να εκμυστηρευτούμε; Να παραδώσουμε μια αλήθεια;
Να διατηρήσουμε μια μνήμη; Για να ξαλαφρώσουμε από ένα μυστικό;
Να ευχαριστήσουμε και να ευχαριστηθούμε; Να σκεφτούμε συλλογικά;
Για να επιδράσουμε στην κοινωνία; Για να ανακουφίζονται οι δυστυχισμένοι
και να ενοχλούνται οι τύραννοι;
Για να μην ζήσουμε σαν σκλάβοι, ούτε σαν ελεύθεροι ηλίθιοι;
Ήταν μια γριά κι ένας γέρος. Ήταν φτωχοί και ζούσαν πολλά χρόνια μαζί μόνο με τα απαραίτητα. Μια μέρα ο γέρος πήγε στο παζάρι.
Στο παζάρι που πήγε ο γέρος πρόσεξε ένα αντικείμενο που δεν είχε ποτέ του ξαναδεί. Ήταν ένας καθρέφτης.
Τον πήρε στα χέρια του, τον κοίταξε πολύ ώρα. Του φάνηκε ότι έβλεπε το πορτρέτο του πατέρα του. Συγκινήθηκε! Αγόρασε τον καθρέφτη.
Γύρισε σπίτι του νιώθοντας όλο και πιο βαθειά συγκίνηση.
Πήγε στην σοφίτα του σπιτιού και αφού πέρασε αρκετό χρόνο να κοιτάει τον καθρέφτη τον έκρυψε! Δεν είπε τίποτα στ γυναίκα του.
Από κείνη τη μέρα πήγαινε συχνά στη σοφίτα, κοίταζε αρκετή ώρα το πορτρέτο του πατέρα του, κι ένιωθε πάντα την ίδια συγκίνηση.
Η γριά αναρωτιόταν γιατί απομονώνεται τόσο συχνά ο άντρας της.
Μια μέρα πήγε κ’ εκείνη στη σοφίτα. Ήθελε να δει τι έκρυβε ο άντρας της. Ψάχνοντας βρήκε τον καθρέφτη. Τον κοίταξε και είπε: - Πω! πω!
Γι’ αυτή την κακάσχημη γυναίκα κλειδαμπαρώνεται ο άντρας μου!
Μα τόση ασχήμια δεν αξίζει τον κόπο!!!
Ίσως η απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε αρχικά να κρύβεται μέσα σ’ αυτή την ιστορία.
Ίσως μια ιστορία να είναι ένας καθρέφτης!
Ίσως να περιέχει την αλήθεια αυτού που την λέει, την αλήθεια αυτού που την ακούει και ίσως να περιέχει απλά και την ΑΛΗΘΕΙΑ!
Ίσως πάλι η αλήθεια να είναι ένα τεράστιο ποτάμι που πηγάζει από τη φαντασία και εκβάλει στην πραγματικότητα, εκτός κι αν ισχύει το αντίστροφο!
Μέσα από μια εμπειρική επεξεργασία οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν μερικές από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Όμως για να απολαύσει κανείς μια νοστιμιά πρέπει πρώτα να τη γευτεί.
Προτείνω λοιπόν στον καθένα που θα λάβει μέρος, να έχει ετοιμάσει μια ιστορία κατεξοχήν δικής του επιλογής.
Μπορεί να είναι ένας μύθος, μια αλληγορία, ένα παραμύθι, μια παροιμία, μια ιστορία βιογραφική ή και αυτοβιογραφική.
Η Μάγδα Κοσσίδα είναι Ελληνίδα αλλά από τα 18 της χρόνια ζει στην Γαλλία. Σπούδασε Ιστορία και Παιδαγωγικά αλλά στη συνέχεια αφιερώθηκε στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης. Ειδικεύεται στην ελληνική μυθική και επική παράδοση και δίνει παραστάσεις αφήγησης σε όλη τη Γαλλία. Μερικές από τις παραστάσεις της είναι «Ηρακλής», «Διγενής Ακρίτας» «Έρως και Ψυχή, κατά Απουήλιο», «Παραμύθια και θρύλοι της γαλάζιας πατρίδας μου» «Γνωστά και άγνωστα παραμύθια των αδελφών Γκρίμ» κ.α.
Μεγάλο μέρος του έργου της ασχολείται με την παρουσίαση της λόγιας λογοτεχνίας με αφηγήσεις – αναλόγια που αναφέρονται στο έργο του Γιασάρ Κεμάλ, του Βασίλη Αλεξάκη, των ρώσων κλασσικών κ.α. Επίσης έχει ασχοληθεί με την αφήγηση σε πολύ μικρά παιδιά και διδάσκει τεχνικές αφήγησης για αυτήν την ηλικία.
Είναι μέλος της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας του Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας (Centre de la Literature Orale) και συνεχίζει την έρευνα και την δημιουργία στην επική αφήγηση. Η εμπειρία της μετανάστευσης και της λογοτεχνικής δημιουργίας σε δύο γλώσσες τρέφει το έργο της.
"Εργαστήρι Μαιρηβή" Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
------------------------------------------------------
Ένα τραπέζι παραμύθια...
Παράσταση αφήγησης με την Αγνή Στρουμπούλη
Σάββατο 2, 9 & 16 Φεβρουαρίου 2013, 9 μ.μ.
Έκτακτη παράσταση!
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, 9 μ.μ.
Η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται σε μεγάλους, αγαπημένα της Παραμύθια από την προφορική μας Παράδοση, γύρω από ένα τραπέζι μ' ένα ποτήρι κρασί.
Αρχίζουμε με μια σούπα και μετά πάμε Ζάκυνθο, Σκιάθο, Χίο, Μακεδονία, Νάξο, Πελοπόννησο.
Και βλέπουμε…
«Στις Αφηγήσεις, όπως μου έλεγε ένας Αφρικανός Αφηγητής, υπάρχει πάντα μια εστία:
το φως του φεγγαριού, η φωτιά, ένας βάτος… κι οι άνθρωποι κάθονται γύρω γύρω.
Αναζητώ πάντα τη θέση του Παραμυθιού της προφορικής Παράδοσης στη ζωή μου.
Καταλαβαίνω μονάχα τα πράγματα που μπορώ να σχετιστώ μαζί τους και μάλιστα με το σώμα μου,
με τις αισθήσεις, με τη διαίσθηση και αργότερα συνειδητοποιώ το νόημα – αν χρειάζεται να το συνειδητοποιήσω.
Εστία, λοιπόν, το τραπέζι· να ελευθερώσει όλους τους συνειρμούς.
Το μεγάλο τραπέζι με τους ανθρώπους γύρω τρυπάει τη μνήμη – την προσωπική και τη συμβολική.
Αρχίζει κάτι να γίνεται.
Δεν στέκω απέναντι – οθόνη.
Γυρνάμε στον κύκλο. Εκεί το σώμα διατίθεται με άλλο τρόπο: η ευθεία είναι μπροστά μας
να κουβαλάει κάθε εικόνα και ‘μείς να την κόβουμε σαν ψωμάκι, ανάλογα με την πείνα μας και να την τρώμε!
Ο κύκλος λειτουργεί σαν όριο, όλα συμβαίνουν ανάμεσά μας γίνεται κυματοθραύστης,
αντέχουμε γιατί είμαστε δίπλα δίπλα. Το σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στο κέντρο – το Παραμύθι,
που το ακουμπώ στο τραπέζι και γίνεται -τροφή να τη λάβουμε.
Μόνο μέσα σ’ αυτή τη ζωτική σχέση, νομίζω πως μπορεί να μας δώσει τους χυμούς του· κάτι σαν αθάνατο νερό.
Κερνώ κι ένα ποτήρι κρασί. Έχουμε το Σώμα, ας λάβουμε και το αίμα.» Α.Σ.
Είσοδος 7 ευρώ με ένα ποτήρι κρασί!!!
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
-------------------------------------------------
«Δος μοι τούτον τον ξένον»
Παράσταση Αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία
Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, 8 μ.μ.
Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
σας καλούν στην παράσταση αφήγησης
«Δος μοι τούτον τον ξένον»
με τον Στέλιο Πελασγό και τη φιλική συμμετοχή της Όλιας Λαζαρίδου.
Είσοδος: 5 ευρώ
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης
της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των διακρίσεων.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
-------------------------------------
«Χριστουγεννιάτικη παραμυθία»
Ένα ταξίδι στ’ αλήθεια....
μέσα από την παραμυθία των Χριστουγέννων
για ενήλικες και μεγάλα παιδιά
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, 7 μ.μ.
Η Αφροδίτη Κανέλλη mezzo soprano αφηγείται, υμνεί, τραγουδά και μας ταξιδεύει στην παραμυθία των Χριστουγέννων.
Το αφηγηματικό ταξίδι προς τη Βηθλεέμ είναι μια βιωματική κλιμάκωση συναισθημάτων με ύμνους της πατρώας ορθόδοξης πίστης, με αφήγηση σε έμμετρο λόγο του δεκαπεντασύλλαβου και με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θρύλους από διαφορετικούς πολιτισμούς της δύσης και της ανατολής .
Ελάτε να πάμε στη φάτνη να συντροφευθούμε και να συντροφεύσουμε την πριγκίπισσα της Σιών, την καλλίστη δεκαεξάχρονη κόρη την Μίργιαμ, που στα σπλάχνα της φέρει το θείο βρέφος.
Για όλους εκείνους που θέλουν να κρατούν μέσα τους το παιδί ζωντανό και που λαχταρούν να αποδράσουν για λίγο από την μιζέρια της καθημερινότητας και της κρίσης που εξουθενώνει και αποδιοργανώνει τον Νου και το Σώμα.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
------------------------------------------------------------
«O κατάκαρδα λυπημένος γάιδαρος»
Xριστουγεννιάτικη αφήγηση
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 στις 5 μ.μ.
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 στις 5 μ.μ.
Η Αφροδίτη Κανέλλη mezzo soprano αφηγείται, τραγουδά και μας ταξιδεύει στην παραμυθία των Χριστουγέννων.
Το παραμύθι λέει για τον κατάκαρδα λυπημένο γάιδαρο, το πώς αυτός έγινε ο πιο χαρούμενος και άξιος γαϊδαράκος του κόσμου, μετά την συνάντησή του στο πηγάδι της Ναζαρέτ με τη Μίργιαμ, την καλλίστη Παρθένο Μαρία.
Η ιστορία συνδέεται με τις ευαγγελικές διηγήσεις της απογραφής του Καίσαρα Αύγουστου Οκτάβιου , του ταξιδιού της Μαρίας και του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ και τη γέννα του θείου βρέφους στο σπήλαιο της Βηθλεέμ.
Μέσα από τη ζωντανή γλώσσα του παραμυθιού, παίρνουμε τα μηνύματα, ότι όλοι στη ζωή είναι χρήσιμοι. Την αγάπη να τη δώσεις να τη πάρεις, στη ζωή για να χαρείς
Με την αλληλεγγύη και την προσφορά φεύγουμε από το περιθώριο και την απαισιοδοξία και μεταβαίνουμε στην αυτοεκτίμηση και δημιουργικότητα.
Ο αφηγηματικός ιστός διανθίζεται με τραγούδια κρουστά ποίηση που το κάθε ένα έχει την βιωματική του θέση στο όλον της αφήγησης.
Αφήγηση, κείμενο, μουσική: Αφροδίτη Κανέλλη
Στίχοι τραγουδιών, ποίηση: Πάνος Κανέλλης
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
-----------------------------------------
«Η Γυφτοπούλα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Αφήγηση μέσα από μια δημιουργική γραφή
βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλ. Παπαδιαμάντη
με τη Μάγδα Κοσσίδα
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011, 8 μ.μ.
Η Μάγδα Κοσσίδα έρχεται από τη Γαλλία στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» για μία και μοναδική βραδιά αφήγησης σε ενήλικο κοινό. Αφηγείται την ιστορία μιας αγνής «κατατρεγμένης» κοπέλας που εξαιτίας της κοινωνικής της υποβαθμισμένης υπόστασης γνωρίζει την περιφρόνηση και το μίσος. Οπλισμένη με υπομονή αξιοπρέπεια και ευγένεια ψυχής, θα γλιτώσει από όλες τις απόπειρες για την εξόντωσή της. Θα ανατρέψει τα σχέδια όλων των διαφόρων «καλοπροαίρετων» ισχυρών που με πρόσχημα την προστασία της, προσπαθούν να της αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα ανεξάρτητης ύπαρξης.
Μέσα από ρομαντικούς φωτισμούς, ο Παπαδιαμάντης σκιαγραφεί μια διαχρονική αλήθεια με παγκόσμια εμβέλεια που θυμίζει γνωστά σύγχρονα σενάρια.
Γνώστης αλλά και ερευνητής της ελληνικής ψυχής μέσα από ομηρικούς προβληματισμούς μας προσφέρει ένα μήνυμα «αισιοδοξίας».
Κάτι που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε: ΕΛΠΙΔΑ!
Όμως όπως ο ίδιος λέει:« η ελπίδα ήταν καλή, αλλά την έφαγε ο γάιδαρος!»
«Δεν ξέρω ποιος γάιδαρος έφαγε η πρόκειται να φάει την ελπίδα των Ελλήνων, σίγουρα όμως θα φταίνε οι Έλληνες αν τον αφήσουν να την φάει!»
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
-------------------------------------
Αποσπερίδα αφήγησης για τη Διεθνή Αμνηστία
με τον Στέλιο Πελασγό και… τους μαθητευόμενους παραμυθάδες
Κυριακή 15 Απριλίου 2007, 9 μ.μ.
Μια βραδιά παραμυθιών με λαϊκές ιστορίες, γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για την τελική νίκη του Κοντορεβυθούλη ενάντια στον Γίγαντα, για την ενίσχυση της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη στραύτεση ανήλικων παιδιών και ειδικότερα για τα Παιδιά – στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πραγματοποιούν ο γνωστός Αφηγητής - Μελετητής του προφορικού πολιτισμού Στέλιος Πελασγός και οι μαθητές του την Κυριακή 15 Απριλίου 2007, στις 9 μ. μ. στο Θέατρο του «Εργαστηρίου Μαιρηβή».
Μια συνάντηση… που σκοπό έχει να πάψουν οι «Γίγαντες» να βάζουν πολυβόλα στα χέρια κάθε «Κοντορεβυθούλη» και κάθε «Κοντορεβυθούλησας», που συχνά η αδράνειά μας εγκαταλείπει μόνους στο δάσος!
Παιδιά - στρατιώτες
Στα παραμύθια όλοι ζουν στο τέλος «καλά και μεις καλύτερα». Υπάρχει φόβος, σωματικός και ψυχικός πόνος, συμφορές, καταδιώξεις αλλά στο τέλος το καλό θριαμβεύει. Με τις λαϊκές ιστορίες παρηγοριόνταν οι λαοί όλης της γης και ενθαρρύνονταν για τον αγώνα τους ενάντια στην απληστία και την αυθαιρεσία των δράκων και των γιγάντων.
Υπάρχουν όμως παιδιά που ποτέ δεν άκουσαν τέτοια παραμύθια. Υπάρχουν παιδιά που η ζωή τους έγινε ένας αξύπνητος εφιάλτης. Είναι τα παιδιά- στρατιώτες. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκοτώνουν, πριν μάθουν να ζουν. Η Διεθνής Αμνηστία παλεύει χρόνια ενάντια σε αυτό το ατιμώρητο έγκλημα κατά της ανθρώπινης υπόστασης.
Οι φρικτές ιστορίες της στράτευσης των ανήλικων στρατιωτών και του «ψησίματος» για να χάσουν κάθε ίχνος παιδικής ευαισθησίας και να γίνουν αδίστακτοι/ες είναι γνωστές στους περισσότερους συνειδητούς πολίτες. Οι ιστορίες αυτές δεν λέγονται γιατί οι λέξεις θρυμματίζονται από την φρίκη. Τα λαϊκά παραμύθια και οι ιστορίες έχουν αντίθετα σκοπό να επουλώνουν τα τραύματα και να εμψυχώνουν το αγώνα των ταπεινών ενάντια στα τέρατα.
Ζητάμε από τους καλεσμένους μας το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ για εισιτήριο στην αποσπερίδα μας, ποσό που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στη Διεθνή Αμνηστία.
"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο