"Εργαστήρι Μαιρηβή" - Ποιοι είμαστε;

Μαιρηβή Βερυκόκκου Γεωργιάδου και Μιρέλα Κατσά - Κουκλοπαίκτριες

Μαιρηβή Βερυκόκκου - Γεωργιάδου και Μιρέλα Κατσά, Κουκλοπαίκτριες

Κουκλοθεατρική Ομάδα
 
Μαιρηβή Βερυκόκκου ΓεωργιάδουΚουκλοπαίκτρια, Σκηνοθέτις Κουκλοθεάτρου

Γεννήθηκε στη Νάξο.
Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μαθήτευσε και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Κουκλοθέατρο “Fidibus” στη Ζυρίχη της Ελβετίας, με σημαντική δασκάλα και συνεργάτιδα την Annina Steiner. Η μαθητεία της εκεί υπήρξε καθοριστικός σταθμός στην πορεία της.  
Σημαντική επίσης υπήρξε η γνωριμία της και στη συνέχεια η συνεργασία με δύο καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο του Κουκλοθέατρου, τη Νικολίνα Γεωργίεβα, διευθύντρια της έδρας Κουκλοθεάτρου της Θεατρικής Ακαδημίας της Σόφιας και τον Μίκαελ Μέσκε (Michael Meschke), διευθυντή του Θεάτρου Μαριονέτας στη Στοκχόλμη. 
Ουσιαστική για τη μετέπειτα πορεία της υπήρξε η συνάντηση, που εξελίχθηκε σε μόνιμη συνεργασία, με τη Μιρέλα Κατσά, Κουκλοπαίκτρια για πολλά χρόνια στο Κρατικό Κουκλοθέατρο Κλουζ της Ρουμανίας.
Επίσης, παρακολούθησε εργαστήρια κούκλας και σκηνοθεσίας Κουκλοθεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό:
- Institut international de la marionette Charleville, Γαλλία
- Θεατρική Ακαδημία της Σόφιας -Τμήμα Κουκλοθεάτρου, Βουλγαρία
- Εργαστήρι Μαριονέτας «Miroslav Trijtnar», Πράγα -Τσεχία κ.ά.
Από το 1990 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του Κουκλοθεάτρου, με παραστάσεις, εργαστήρια κι εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.
Το 1999 δημιουργεί το «Εργαστήρι Μαιρηβή», ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στην κούκλα. Μέσα σ’ αυτόν τον χώρο εργάζεται, ερευνά και πειραματίζεται πάνω και γύρω από το παραδοσιακό και το σύγχρονο Κουκλοθέατρο.
Σκηνοθετεί και συμμετέχει στις παραγωγές του «Εργαστηρίου Μαιρηβή» και είναι υπεύθυνη του χώρου.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας «UNIMA» και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.


Μιρέλα Κατσά - Κουκλοπαίκτρια

Γεννήθηκε στη Ρουμανία.

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Κουκλοθέατρου της Ρουμανίας.

Εργάστηκε στο Κρατικό Κουκλοθέατρο της πόλης Κλουζ Ναπόκα.

Το 1986 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.

Έχει συνεργαστεί με το «Θέατρο της Κούκλας» του Τάκη Σαρρή. 

Το 2000 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το  «Εργαστήρι Μαιρηβή», μια συνεργασία που συνεχίζεται έως σήμερα. Αποτελεί βασικό μέλος της κουκλοθεατρικής  ομάδας του Εργαστηρίου Μαιρηβή και συμμετέχει στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιούνται στο χώρο.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας «UNIMA».


Θοδωρής ΚορόζηςΚουκλοπαίκτης, Ηθοποιός

Γεννήθηκε στη Θήβα.
Σπούδασε Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας και Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.
Από το 2014 συνεργάζεται με το Κουκλοθέατρο «Εργαστήρι Μαιρηβή». Η συνεργασία αυτή υπήρξε και το πεδίο της σπουδής και αφοσίωσής του στην τέχνη του Κουκλοθεάτρου.
Από το 2014 ως το 2018 συμμετείχε σε εργαστήρια και σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης μαριονετών με δασκάλους τη Μαιρηβή Γεωργιάδου στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» και τον Στάθη Μαρκόπουλο στο Κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια».
Από το 2018 ασχολείται, επίσης, με το Κουκλοθέατρο στο δημόσιο χώρο, παρουσιάζοντας κουκλοθεατρικά δρώμενα με μαριονέτες σε δρόμους, πλατείες και φεστιβάλ.


Riccardo Di LauroΜαριονετίστας, Σκηνογράφος

 

Γεννήθηκε στην Ιταλία.

Από τον Μάιο του 2001 μένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Ασχολείται και με το σχεδιασμό αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Υπουργείο Πολιτισμού, Β΄ Εφορία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αττικής).

Το 2001 σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου πραγματοποίησε τη σκηνογραφία για την επιθεώρηση «Η μεγάλη αδελφή» και το 2002 για την επιθεώρηση «Παπουτσωμένη… Ντόρα».

Κατά τη θεατρική περίοδο 2002 - 2003 ζωγράφισε τα σκηνικά πολυάριθμων έργων για λογαριασμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Από το 2003 συνεργάζεται σταθερά με το "Εργαστήρι Μαιρηβή".Ισμήνη ΓεωργιάδουΣκηνογράφος, Εκπαιδευτικός

Γεννήθηκε στη Αθήνα.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, (Ζωγραφική: Τρ. Πατρασκίδης – Γλυπτική: Ν. Τρανός).
Έχει συμμετάσχει σε:
-    Summerschool (Πολωνία-Ισπανία), στο πλαίσιο του  προγράμματος STAY IN TOUCH (Erasmus+) της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα «Κοινωνικά υπεύθυνο design».
-    Workshop στο Ρέθυμνο, με το Α’ Εργαστήριο Γλυπτικής της ΑΣΚΤ σε συνεργασία με την UDK Βερολίνου (Universitat der Kunste Berlin), με θέμα «Μια φιλοσοφία για τον τουρισμό».
Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση κι ως Σκηνογράφος (σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών για παραστάσεις).
Είναι συντονίστρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσειακής αγωγής, στο Μουσείο για το Κουκλοθέατρο του Εργαστηρίου Μαιρηβή


Εύα ΧειλαδάκηΚουκλοποιός, Κουκλοπαίκρια

Γεννήθηκε στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα ήρθε το 1961 κι είχε τις πρώτες επαφές με τη γλυπτική στο εργαστήρι της μητέρας της.
Σπούδασε και εργάστηκε ως διερμηνέας στην Ιταλία.
Στην Ελλάδα ανέβασε παραστάσεις με το Κουκλοθέατρο «Κουρελού».
Κατασκευάζει κούκλες και άλλες κατασκευές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα κατασκευής πάνινη κούκλας σε σχολεία και ιδρύματα.
Από το 1999 εργάζεται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» και στο πρόγραμμα τσιγγάνικης χειροτεχνίας «Σούβαβα».
Από το 1995 δουλεύει στην «Πλώρη», στο εργαστήρι «Άρσης» - Κέντρο Υποστήριξης Νέων.
Από το 2001 εργάζεται στο ξυλουργείο της Ανοιχτής Κοινότητας «Διάβαση» και από το 2002 στην ομάδα «Ύφασμα και Λόγος» στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού - Θήβας.

Συνεργάτες

Juanjo Corrales - Παραγωγός Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων

Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Bilbao, όπου εξειδικεύτηκε στην Παιδαγωγική της Έκφρασης.
Με διετή κρατική υποτροφία έκανε έρευνα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και εκπόνησε το μεταπτυχιακό του με θέμα την εμψύχωση εφήβων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων.
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός παιδικού και οικογενειακού θεάτρου από το 1980.
Από το 1986 εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος σε Προγράμματα για τον πολιτισμό, τη νεολαία, την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Είναι παραγωγός καλλιτεχνικών προγραμμάτων και πολιτιστικών πρωτοβουλιών.
Από το 1999 διευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς κι από το 2007 το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου.
Από το 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής για το Κουκλοθέατρο, στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης" στην Αθήνα, που διοργανώνει το "Εργαστήρι Μαιρηβή".


Στέλιος Πελασγός - Αφηγητής, Παιδαγωγός, Συγγραφέας

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τα τελευταία 25 περίπου χρόνια ασχολείται με την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, της τέχνης του παραμυθά και του ραψωδού.
Έχει δώσει παραστάσεις αφήγησης στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στο Λίβανο.
Είναι επαγγελματίας αφηγητής, συγγραφέας και διδάκτωρ Παιδαγωγικής για τη διεθνώς πρωτοπόρα έρευνα του πάνω στη μέθοδο της μαθητείας στην προφορική λογοτεχνία μέσω της πολλαπλής νοημοσύνης.
Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (ειδική αγωγή, πρώην χρήστες, φυλακισμένοι, τσιγγάνοι, κ.ά.) και αφιερώνεται στις παιδαγωγικές και θεραπευτικές εφαρμογές της αφήγησης.
Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Αφήγηση στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης" στην Αθήνα, που διοργανώνει το "Εργαστήρι Μαιρηβή". 


Francisco Brito Κουκλοπαίκτης, Κουκλοποιός, Ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Ισπανία (Τενερίφη, Κανάριοι Νήσοι). 
Έχει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου" (Κανάριοι Νήσοι, Ισπανία) κι έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου σε όλο τον κόσμο.
Από το 2013 έως το 2017 έχει συνεργαστεί ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου κι Αφήγησης" στην Αθήνα, που διοργανώνει το «Εργαστήρι Μαιρηβή».
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επαγγελματικής εξειδίκευσης σε Ελλάδα κι εξωτερικό: "Τα Αντικείμενα & η Αφήγηση", "Σύγχρονο Θέατρο Σκιών", "Θεατρικός Φωτισμός", "Θέατρο & Μάσκα", "Προηγμένη Τεχνική της Κούκλας", "Έκφραση Σώματος".

Έχει υλοποιήσει Εργαστήρια Κατασκευής & Εμψύχωσης Μαριονέτας - Κούκλας κι Αντικειμένων στο Σύγχρονο & Κλασσικό Κουκλοθέατρο στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» και στο Θέατρο των Αλλαγών.
Διδάσκει Θεατρικό Παιχνίδι, Εργαστήρια Θεατρικού Κλόουν κι Εμψύχωσης Αντικειμένων.
 

Συνεργασίες

Jordi Bertran – Ισπανός Μαριονετίστας

Διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους Κουκλοπαίκτες, με εκπληκτική δεξιοτεχνία στο χειρισμό μαριονέτας.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1977 στο εργαστήριο μαριονέτας του Pepe Otal και του διάσημου μαριονετίστα Harry Tozer.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Charleville - Γαλλία, Tokyo - Ιαπωνία, Tampa - Η.Π.Α, Belo Horizonte - Βραζιλία, Moscow - Ρωσία, Monterey - Μεξικό, Macao - Κίνα, κ.ά.), καθώς και 
σε παραγωγές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Έχει διδάξει σε πολλές πόλεις, όπως το Σάο Πάολο, η Λισσαβόνα, η Οαχάκα (Μεξικό), η Φλοριανάπολις (Βραζιλία).
Η παράσταση του «Anthologia» (1987), έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ (Βραβείο Καλύτερης Παράστασης, Κάννες - Γαλλία, Bucarest - Ρουμανία, Valencia - Ισπανία, San Elpidio - Ολλανδία / Βραβείο Κοινού, Saint-Gervais - Γαλλία, Bello Horizonte -Βραζιλία, κ.ά.).


Roberto White - Αργεντινός κλόουν και κουκλοπαίκτης

Ένας καλλιτέχνης, ο οποίος πάντα επιδιώκει να προσφέρει μια νέα οπτική, σύγχρονη και διασκεδαστική στο θέατρο αντικειμένου.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας La Santa Rodilla του Hugo Suarez (Hugo e Inés) και της ομάδας Teatro dos Mundos μαζί με τη Malgosia Szkandera.

Έχει τιμηθεί με:
- το βραβείο «Χρυσός Δράκος» στο Φεστιβάλ Fira Internacional de Titelles de Lleida (2002)
- ειδική μνεία στη Mostra Internacional de Titelles de la vall de Albaida
- το βραβείο καλύτερου θεάματος στο 30ό Festival internacional de Títeres de Tolosa

Ως σκηνοθέτης, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Τεχνών στην Costa Rica για το έργο του "Romeo y Julieta", μια παράσταση για ηθοποιούς και αντικείμενα.

Με τη σόλο παράσταση του "Criaturas Particulares" ταξιδεύει σε φεστιβάλ όλου του κόσμου.

  


Toni ZafraΙσπανός Μαριονετίστας

 

 

Υπηρετεί την τέχνη της παραδοσιακής μαριονέτες από το 1980.

Ο θίασος του οργανώνει παραστάσεις, εργαστήρια και μαθήματα πάνω στην τέχνη της δημιουργίας και του χειρισμού παραδοσιακής μαριονέτας και κουκλοθεατρικών αντικειμένων.

Στόχος του θιάσου του είναι, πάνω από όλα, να κρατήσει ζωντανή αυτή την αιώνια τέχνη ανάμεσα στους νέους κουκλοπαίκτες, εμποδίζοντας έτσι την πλήρη εξαφάνιση και τη λήθη της.

 
  

 


 Andras Lenart Ούγγρος Κουκλοπαίκτης, Μαριονετίστας

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνών της Ουγγαρίας και ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του Εθνικού Κουκλοθέατρου της Βουδαπέστης.

Το 1997 δημιούργησε την ομάδα κουκλοθέατρου Micropodium, με στόχο την έρευνα και τον πειραματισμό πάνω σε νέες τεχνικές κατασκευής θεατρικής κούκλας.

Μέσα από αυτήν την έρευνα δημιούργησε και υλοποίησε ένα νέο τύπο κούκλας με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μηχανισμό χειρισμού.

Οι Micropodium έχουν συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ στην Ευρώπη: Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, αλλά και σε χώρες, όπως ο Καναδάς, η Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.  


Karromato - Τσεχία

 

 

Oμάδα κουκλοθέατρου με κέντρο την Πράγα.

Τα μέλη της προέρχονται από τρεις διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Τσεχία) και τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές μαριονέτες, τις οποίες κατασκευάζουν και μελετάνε από το 1997.

Έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

 
 

 


Κρατικό Θέατρο Βάρνας Βουλγαρία

 

Ιδρύθηκε το 1952. Έχει ανεβάσει πάνω από 270 παραγωγές σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ τέχνης:
- Σόφια, Βουλγαρία (2003),
- Sestao, Ισπανία (2003),
- Σεγκόβια, Ισπανία (2004),
- Εβόρα, Πορτογαλία (2004) κ.ά.

Χάρη στο ευρύ του ρεπερτόριο, έχει δώσει την ευκαιρία στο κοινό να δει όλες τις δυνατότητες έκφρασης που έχει το Κουκλοθέατρο.

Τα τελευταία 40 χρόνια διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου «Χρυσό Δελφίνι».


 
Valeria Guglietti – Αργεντίνα Κουκλοπαίκτρια Θεάτρου Σκιών

Γεννήθηκε στην Αργεντινή και εκεί άρχισε να παρουσιάζει τις πρώτες παραστάσεις κινεζικών σκιών.

Είναι ηθοποιός, κουκλοπαίκτρια και τραγουδίστρια.

Στη διάρκεια της καριέρας της έχει δημιουργήσει τις παραστάσεις θεάτρου σκιών «Μακριά από τα χέρια μου», «Χέρια ελεύθερα», «Χέρι με χέρι».

Με αυτές τις παραστάσεις συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει βραβεία όπως:
- Βραβείο World Performing Arts Festival και καλύτερη παράσταση στο Φεστιβάλ Σανγκάης
- Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Bonecos Canela.

 

 

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr