Παράλληλες Δράσεις (Αρχείο)

Στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις για το Κουκλοθέατρο, την Αφήγηση και τις συναφείς παραστατικές τέχνες.
Στο χώρο του διοργανώνονται ομιλίες, ημερίδες, προβολές, περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

Προγράμματα του παρουσιάζονται σε συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς ή από Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για σπουδαστές, αλλά και σε πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα.


Φιλοξενία του 2ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου της UNIMA HELLAS

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει την τέχνη του Κουκλοθέατρου με αγάπη και σεβασμό, φιλοξενεί στις 25 και 27 Νοεμβρίου 2022 αφιλοκερδώς στο Κουκλοθέατρο στου Ψυρρή, θιάσους Ελλήνων Κουκλοπαικτών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που πραγματοποιεί ο σύλλογος UNIMA HELLAS.  

Πανελλήνια συνάντηση νέων παραγωγών κουκλοθεάτρου. Παραστάσεις κουκλοθεάτρου από επαγγελματίες του χώρου.

Οι παραστάσεις και οι δράσεις που θα φιλοξενηθούν στο χώρο μας είναι:

  • Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Θέατρο Κούκλας Μαρμίτα – «Τα παραμυθαλήθεια – Αλία» Νέες παραγωγές – Work in progress:

  • Άννα Ζεβελάκη «Μικρές Ιστορίες» (30 λεπτά)
  • Λίλλιαν Χαριτάκη-Άσιμου «Η Μύγα» (15 λεπτά)
  • Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κουκλοθέατρο Τρισχορολάλατο – «Η μεγάλη γιορτή του Λόλο!»

Εργαστήρι Μαιρηβή – «Οι Τρείς Χιονάνθρωποι»

Hop Signor Puppet Theatre – «Καμηλοπάρδαλη»

Νικολέτα Βασιλοπούλου – «Τραμουντάνα»

  • Παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Καλλιτεχνικές Συνέργειες γύρω από την κούκλα: προκλήσεις και ορίζοντες». Εκπρόσωποι από τέσσερις επαγγελματικούς θιάσους που το έργο τους αποτελεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος παράδειγμα σύμπραξης καλλιτεχνών γύρω από την κούκλα και το θέατρό της, θα μοιραστούν την εμπειρία από τις πρόσφατες παραγωγές τους και θα συζητήσουν γι’ αυτές με το κοινό.
 
“Για ένα κλωνάρι ελιάς - Αφηγήσεις με τρεις σημαντικούς Γάλλους αφηγητές

8 Μαΐου 2022 - Παράσταση αφήγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ Γαλλίας (τμήμα φυσικής αγωγής) και του Μεσογειακού Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας (C.M.L.O.) Γαλλίας.

Στις 8 Μαΐου 2022 κι αφού αναβίωσαν ανά την Ελλάδα τους μύθους και τις αληθινές ιστορίες που ένωσαν το πνεύμα με το σώμα και την τέχνη με την άθληση, έρχονται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο) για μία τελευταία παράσταση αφήγησης με τίτλο “Για ένα κλωνάρι ελιάς” τρεις σημαντικοί αφηγητές: ο Δρ. Ρόμπιν Ρεκούρ (καθηγητής ανθρωπολογίας του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ, αφηγητής), ο Δρ. Στέλιος Πελασγός (αφηγητής, παιδαγωγός, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών φεστιβάλ προφορικής λογοτεχνίας) και ο Καμέλ Γκενούν (αφηγητής, εκπαιδευτής αφηγητών, καλλιτεχνικός διευθυντή διεθνών φεστιβάλ προφορικής λογοτεχνίας).

Από τον Απόλλωνα στον Διόνυσο. Από το πνεύμα στο σώμα, από τον αθλητικό αγώνα στον αγώνα λόγου.

Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η περιοδεία τριών σημαντικών αφηγητών μαζί με μια ομάδα φοιτητών/τριών και μαθητευόμενων αφηγητών για ένα δεκαήμερο στους τόπους των πανελληνίων αγώνων της αρχαίας Ελλάδας, τα στάδια, τα θέατρα και τους ναούς, σε σχολεία, καθώς και στο προαύλιο του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Η παράσταση αφήγησης κι η περιοδεία υλοποιούνται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας Γαλλίας (C.M.L.O.) και το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.

Στη διάρκεια των επισκέψεων της περιοδεύουσας ομάδας στην Κόρινθο, τη Νεμέα, τη Σπάρτη, την Ολυμπία και την Αθήνα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και παραστάσεις αφήγησης μύθων (στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα), όπου οι Γάλλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μαζί με κατοίκους των περιοχών που τους φιλοξένησαν να εκπαιδευτούν στη χρήση του ζωντανού αφηγηματικού λόγου στην εκπαίδευση και την τέχνη.

Ποιος: Δρ. Στέλιος Πελασγός, Δρ. Ρόμπιν Ρεκούρ, Καμέλ Γκενούν, Πανεπιστήμιο Μονπελιέ Γαλλίας (τμήμα φυσικής αγωγής), Μεσογειακό Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας (C.M.L.O.) Γαλλίας

Τι: Παράσταση αφήγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα γι ενήλικες και παιδιά

Πότε: Κυριακή 8 Μαΐου, 8 μ.μ. (διάρκεια παράστασης: 1.30 - 2 ώρες)

Πώς: Με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για τον covid-19

----------------------------------------------------------------------  

 

«Το επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο!!!
Έκθεση κούκλας από κρατούμενες των φυλακών Θήβας
Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ. - 8 μ.μ.
Για 14η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της «Άρσις».

Από τότε που μεταφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. Όμως και φέτος οι κρατούμενες στέλνουν 
τις κούκλες που έχουν φτιάξει στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ελπίζουν οι επισκέπτες να είναι πολλοί. Αντίθετα με το επισκεπτήριο στην Θήβα, εδώ δεν περνάτε από έλεγχο και μπορείτε να καθίσετε όσο θέλετε! Είσοδος ελεύθερη
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

--------------------------------------------------------   

 

«Άκου να σου πω...» 
Παραμυθένια βραδιά για την έναρξη των νέων εργαστηρίων προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, 8 μ.μ.

Πρόσκληση
Το Εργαστήρι Μαιρηβή και ο Στέλιος Πελασγός σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή γιορτή προφορικού λόγου. Ελάτε να ακούσετε και να διηγηθείτε αληθινές ή φανταστικές ιστορίες μαζί με τους μελλοντικούς αλλά και τους παλαιότερους καλφάδες της προφορικής αφήγησης.
Θα ακουστούν ιστορίες ζωής, μύθοι, παραμύθια, ανέκδοτα, σοφίες και αμπελοφιλοσοφίες, ιστορίες για αλαφροΐσκιωτους και για επαναστάτες, από την προϊστορία και από το διαδίκτυο, από τις μικρές ελληνικές πατρίδες και τους δρόμους της οικουμένης αλλά και έμμετρες αποδόσεις της προφορικής και γραπτής παράδοσης όπως:
Ο Σιμιγδαλένιος, ο Βίος της Αγίας Φιλοθέης, Ο Λεωνίδας της Σπάρτης, Προμηθέας, και ο Ερωτόκριτος.
Φέτος στη γιορτή είναι καλεσμένη η αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα με τις μαθήτριές της.
Η Μ. Κοσσίδα έχει διαπρέψει στην Γαλλία και εισηγείται στην Ελλάδα την έμμετρη αφήγηση και την προφορική απόδοση εμβληματικών λογοτεχνικών έργων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους!!!

Τα Εργαστήρια προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης του Στέλιου Πελασγού λειτουργούν από το 1991 και ανελλιπώς στο Εργαστήρι Μαιρηβή από το 2000 και έχουν  δώσει φτερά σε εκατοντάδες αφηγήτριες και αφηγητές που με τον προφορικό και τον γραπτό λόγο ομορφαίνουν τα παιδικά όνειρα και τα ενήλικα οράματα.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

---------------------------------------------

 

Γιορτή!!!
«Άκου να σου πω...» 
Παραμυθένια βραδιά για  λήξη του φετινού εργαστηρίου προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης!!!
Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, 8 μ.μ.
Πρόσκληση
Το Εργαστήρι Μαιρηβή και ο Στέλιος Πελασγός σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή γιορτή προφορικού λόγου με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού κύκλου «Πώς να ιστορώ;» που γέννησε παραμυθάδες της ζωής και της φαντασίας.
Ελάτε να ακούσετε και να διηγηθείτε αληθινές ή φανταστικές ιστορίες μαζί με τους φετινούς αλλά και τους παλαιότερους καλφάδες της προφορικής αφήγησης Στέλιου Πελασγού. Θα ακουστούν ιστορίες ζωής, μύθοι, παραμύθια, ανέκδοτα, σοφίες και αμπελοφιλοσοφίες, ιστορίες για αλαφροΐσκιωτους και για επαναστάτες, από την προϊστορία και από το διαδίκτυο, από τις μικρές ελληνικές πατρίδες και τους δρόμους της οικουμένης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους!!!

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

&

Εργαστήρι Αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Η τελευταία συνάντηση!!!
«Τα παραμύθια και ο αποχαιρετισμός.
Πώς αφηγούμαι και πώς αποχαιρετώ.»
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, 10 π.μ. - 3 μ.μ.
Οι μύθοι και τα παραμύθια είναι ένας τρυφερός και δυναμικός τρόπος να μάθουμε να αποχαιρετάμε και να αποχωριζόμαστε, να μάθουμε να είμαστε ευχαριστιακοί και σε εγρήγορση για το νέο που έρχεται στην ζωή μας.
Στην τελευταία και αποχαιρετιστήρια συνάντηση των αυτοτελών βιωματικών εργαστηρίων για τις τεχνικές της προφορικής αφήγησης και την μυθική σκέψη με τον Στέλιο Πελασγό οι παλαιότεροι αλλά και οι νέοι συμμετέχοντες θα σκαλίσουν τα παραμύθια και τους μύθους που λένε «Αντίο – A Dio» στην ευχή του Θεού δηλαδή και καλό δρόμο.
Τα παραμύθια μας βοηθούν να αποχωριστούμε την παιδική ηλικία και να αναλάβουμε την ενήλικη ζωή, να βρούμε τις πραγματικές προσωπικές ή ομαδικές επιθυμίες , να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των άλλων, να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση του δράκου και την περιπλάνηση στο δάσος, να προστατευτούμε από τον καθρέφτη της μάγισσας που μας βλέπει πάντα μικρούς, χαριτωμένους και όμορφους.
Το εργαστήρι είναι αυτοτελές και μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει χωρίς να έχει παρακολουθήσει τα προηγούμενα.

Τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι βιωματικά και βασίζονται στην μέθοδο της μαθητείας και στην στενή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και ανάμεσα σε κάθε μαθητευόμενο και τον Μάστορα. Η κατεύθυνση κάθε συνάντησης προσαρμόζεται στις δυνάμεις και στις ανάγκες των μελών της εκάστοτε ομάδας.

 "Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

---------------------------------------------

 

Ημερίδα για την τέχνη του παραμυθά και του ποιητή
Παραμύθι, θρύλος, ποίηση: Τα χαμένα μονοπάτια
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006, 6.00 μ.μ.

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και το «Εργαστήρι Μαιρηβή» σας προσκαλούν σε μια ημερίδα ποίησης και παραμυθιού.
Μια φορά και έναν καιρό τα μονοπάτια ενώνονταν και όλοι ανταμώνανε. Ο παραμυθάς στον δρόμο που πήγαινε συναντούσε τον ποιητή και παρακάτω βρίσκανε και τον ραψωδό. Όλοι μαζί τραβούσαν το καλντερίμι της προφορικής λογοτεχνίας. Κάποτε ξεμάκραιναν μονάχοι μέχρι να ξαναγυρίζουν πίσω και να ξανανταμωθούν. Σήμερα τα μονοπάτια της αντάμωσης έχουν ξεχαστεί. Έμεινε όμως η νοσταλγία της συνάντησης. Όσοι τα αναζητούν, άλλοι χάνονται κι άλλοι τα καταφέρνουν να τα ξανανοίξουν με κόπους πολλούς μέσα από αγκάθια.
Ελάτε στο θεατράκι του «Εργαστηρίου Μαιρηβή» να τα αναζητήσουμε μαζί. Θα ακουστούν παραμύθια, θρύλοι, ποιήματα και ο τρόπος και ο κόπος των ανθρώπων που προσπαθούν να τους δώσουν μια σύγχρονη, ζωντανή φωνή.

Συμμετέχουν:
Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας
Γιάννης Μαρκάκης, ποιητής, διευθυντής του μουσείου κρητικής παράδοσης «Λυχνοστάτης»
Παυλίνα Παμπούδη, ποιήτρια, συγγραφέας
Στέλιος Πελασγός, παραμυθάς, συγγραφέας παιδαγωγός

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

 ----------------------------------------

 

Ομιλία: Το λαϊκό παραμύθι, ένας οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης
Κάρεν Σνάιντερ, γιουνγκιανή αναλύτρια – θεραπεύτρια
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2006, 7.00 μ.μ.

Ομιλία του κύκλου ομιλιών «Προφορική αφήγηση και Μυθική σκέψη». Η σειρά αυτών των ομιλιών από επιστήμονες και δημιουργούς που εφαρμόζουν την προφορική αφήγηση σε διαφορετικούς τομείς προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο και την δύναμη των σύγχρονων εφαρμογών της παραδοσιακής τέχνης του παραμυθά στην παιδαγωγική, την ψυχολογία και την τέχνη.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο θεατράκι του "Εργαστηρίου Μαιρηβή", η γιουνγκιανή αναλύτρια Κάρεν Σνάϊντερ θα μιλήσει με θέμα «Το λαϊκό παραμύθι, ένας οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης». Η Κάρεν Σνάϊντερ είναι αμερικανίδα γιουνγκιανή αναλύτρια και θεραπεύτρια και ζει από το 1993 στην Ελλάδα. Είναι διπλωματούχος του Ινστιτούτου Γιουνγκ της Ζυρίχης όπου σπούδασε και εργάστηκε δέκα χρόνια.
Πιστεύει πως το κυριότερο μέρος της θεραπευτικής πορείας είναι να βρει και να ζήσει ο καθένας το δικό του, προσωπικό παραμύθι.
Ο πρωτοπόρος ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Κ. Γιουνγκ θεωρούσε πως το παραμύθι δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά πολύ περισσότερο τους ενήλικες.
Ο μύθος και το παραμύθι είναι οι βοηθοί που μας στέλνει η ψυχή για να μας στηρίξει και να μας ενθαρρύνει στο ηρωικό ταξίδι μέσα στη ζωή με στόχο την ψυχική ολοκλήρωση.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

 ----------------------------------------

 

Ομιλία: Αυτί - Ψυχισμός - Φωνή
Τόνυ Ευαγγελοπούλου, ψυχολόγος, ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2006, 7 μ.μ.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 7 μ.μ στο θεατράκι του "Εργαστηρίου Μαιρηβή" η ψυχολόγος, ακουστικο-ψυχο-φωνολόγος Τόνυ Ευαγγελοπούλου θα μιλήσει με θέμα Αυτί – Ψυχισμός – Φωνή.
Η θεραπευτική μέθοδος Tomatis είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που μιλά για τη σημασία της ανθρώπινης φωνής και επικοινωνίας από τη στιγμή που σχηματίζονται τα ακουστικά όργανα του εμβρύου στην κοιλιά της μάνας. Η σημασία της ακρόασης της φωνής της μητέρας μέσα από το αμνιακό υγρό αποδεικνύεται από την μέθοδο Tomatis και επικυρώνει από τη σκοπιά της την αξία της ανθρώπινης φωνής που αφηγείται, της φωνής του παραμυθά.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

 ----------------------------------------

Μια παραμυθένια μέρα
Σάββατο
22 Οκτωβρίου 2005

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 ελάτε στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" να περάσετε μια παραμυθένια μέρα.
Το απόγευμα από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. θα ακούσετε ιστορίες και ομιλίες από παραμυθάδες, σκηνοθέτες και συγγραφείς που προσπαθούν να πουν τα γραμμένα και να γράψουν τις κουβέντες.
Το βράδυ στις 9 μ.μ. ο παραμυθάς του Πηλίου, ο Στέλιος Πελασγός, θα αφηγηθεί εισαγωγικά  «μιας γης» παραμύθια, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, για την ενίσχυση των προγραμμάτων βοήθειας του τρίτου κόσμου της οργάνωσης «Μια Γη».

- Ημερίδα για την τέχνη του παραμυθά
«Αλλιώς το λες κι αλλιώς το γράφεις»
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005, 6 μ.μ - 9 μ.μ.
Η τέχνη του παραμυθά ανάμεσα στα λόγια και τα γράμματα.
Τι χάνει το παραμύθι ή ο μύθος όταν γράφεται;
Μπορούν να αφηγούνται οι συγγραφείς ή να γράφουν οι παραμυθάδες;
Πώς μπορεί να αφηγηθεί κανείς τα έπη του Ομήρου;
Έχουν καμία σχέση τα καταστροφικά παραμύθια των ναρκωτικών με τις παραδοσιακές ιστορίες;
Σε αυτά και σε πολλά ακόμη θα προσπαθήσουν να απαντήσουν με τα λόγια και τις ιστορίες τους στην ημερίδα αυτή οι ομιλητές:
Ζωή Βαλάση

Φένια Παπαδόδημα
Αργυρώ Κοκορέλλη
Πασπάτη Εριφίλη
Μανώλης Μαυρολέων
Στέλιος Πελασγός

- Βραδιά αφήγησης
«Μιας γης» παραμύθια

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005, 9 μ.μ.

Βραδιά αφήγησης με παραμύθια απ' όλο τον κόσμο με τον παραμυθά Στέλιο Πελασγό, για μεγάλους αλλά και μικρούς που ξέρουν να ακούν.
Γιατί όσοι ξέρουν να ακούν παραμύθια μπορούν να ακούσουν και τις φωνές των αδικημένων που χρειάζονται βοήθεια και παρηγοριά (παραμυθία).
Το εισιτήριο σε αυτή τη βραδιά είναι προαιρετικό και όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για τα προγράμματα βοήθειας της ελληνικής ανθρωπιστικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, «Μια Γη», στην Αιθιοπία,  την Παλαιστίνη, τη Νιγηρία, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα.

"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr