Εργαστήρια Κουκλοθέατρου

Εργαστήρια Κουκλοθέατρου

Ο Jordi Bertran, ο Roberto White, ο Andras Lenart κι ομάδα του Κρατικού Θέατρου Βάρνας είναι μερικοί από τους κουκλοπαίκτες που συνεργάζονται και πραγματοποιούν περιοδικά εργαστήρια κουκλοθέατρου στο χώρο μας. 

 Το Εργαστήρι Μαιρηβή σε όλη τη διάρκεια της πορείας του ψάχνει και ερευνά τις νέες τάσεις, τεχνικές και προσεγγίσεις που παρατηρούνται παγκοσμίως στο Κουκλοθέατρο και γι’ αυτό το λόγο διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με διεθνείς φορείς.

Κάθε χρόνο οι δραστηριότητές του πλαισιώνονται και με την παρουσία καταξιωμένων κουκλοπαικτών από όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν εξειδικευμένα εργαστήρια για την τέχνη της κούκλας, στο πλαίσιο ανταλλαγής και διαλόγου με Έλληνες επαγγελματίες κουκλοπαίκτες, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, αλλά και με το ευρύ κοινό.


Εργαστήρι κατασκευής & εμψύχωσης κούκλας

Δεν είναι δυνατόν να ανακαλύψεις την τέχνη του κουκλοθέατρου, χωρίς να περάσεις από ένα «παιδικό» στάδιο δημιουργίας και παιχνιδιού με αυτοσχεδιασμένες κούκλες.

Το χάρισμα να εμψυχώνεις την άψυχη ύλη, που είναι δεδομένο σε κάθε παιδί, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους μελλοντικούς κουκλοπαίκτες. Αν βρεις την ψυχή και τη λογική του κάθε αντικειμένου, μπορείς να το μεταφέρεις στην ψυχή και τη λογική του ήρωα – κούκλα. Αυτός είναι και ο σκοπός του βιωματικού αυτού εργαστηρίου, το οποίο ακολουθεί τα παρακάτω στάδια:

Α. Κατασκευή κούκλας. Τεχνική με μπαλάκι φελιζόλ, κόλλα, εφημερίδα. Τεχνική papier mache.

Β. Βασικές αρχές κίνησης της κούκλας. Επίπεδο, είσοδος - έξοδος από τη σκηνή, βλέμμα, βάδισμα, προσανατολισμός. Γνωριμία με τον έξω κόσμο, ανακάλυψη της λογικής συμπεριφοράς. Η κούκλα βλέπει, ακούει, δρα και αντιδρά.

Γ. Μεταμόρφωση της κούκλας σε πρωταγωνιστή, ακολουθώντας τους θεατρικούς νόμους. Μικρές αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών σχολών, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γονείς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο ως μορφή έκφρασης.


Διδασκαλία: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Κουκλοπαίκτρια - Σκηνοθέτις Κουκλοθεάτρου


Eργαστήριο εμψύχωσης αντικειμένων, συμβόλων και αφρολέξ με τον Jordi Bertran

Ένα εργαστήριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με τα υλικά και τους χαρακτήρες της παράστασης "Poems Visuals" του Jordi Bertran. Μία πρωτότυπη πρόταση μέσα στο χώρο του κουκλοθέατρου, εμπνευσμένη από την ποίηση του Joan Brossa, υλικό που επιλέχθηκε για την απλότητά του. Με λίγες και απλές κινήσεις και χρησιμοποιώντας γράμματα της αλφαβήτου, φτιαγμένα από αφρολέξ, δημιουργούνται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στόχοι εργαστηρίου:

 • Εμψύχωση αντικειμένων.
 • Εξερεύνηση των διάφορων δυνατοτήτων έκφρασης των αντικειμένων.
 • Τρόποι εξερεύνησης για την εμψύχωση - κίνηση της κούκλας και του αντικειμένου
 • Ερέθισμα της ψυχοκινητικής.
 • Ερέθισμα της δημιουργικής έκφρασης μέσω του παιχνιδιού και του αυτοσχεδιασμού.
 • Έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και την ομαδική δουλειά.
 • Ανάλυση στα βήματα της δημιουργίας και της εξέλιξης μιας μικρής παράστασης.

Περιεχόμενα εργαστηρίου:

- Ασκήσεις με σκοπό την εξάσκηση του συντονισμού των διαφορετικών μερών του σώματός μας.

- Ασκήσεις με τα χέρια: Ως εργαλεία για το χειρισμό των διάφορων αντικειμένων και υλικών, χρησιμοποιώντας τα ίδια σαν κούκλες, είτε γυμνά, είτε με προσθήκη κάποιων χαρακτηριστικών.


Διδασκαλία: Jordi Bertran

* Jordi Bertran: Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1977 στο εργαστήριο μαριονέτας του Pepe Otal και του διάσημου μαριονετίστα Harry Tozer. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο (Charleville - Γαλλία, Tokyo - Ιαπωνία, Tampa - Η.Π.Α, Belo Horizonte - Βραζιλία, Moscow - Ρωσία, Monterey - Μεξικό, Macao - Κίνα κ.ά. ). Έχει συμμετάσχει επίσης σε παραγωγές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Η παράσταση «Anthologia», που δημιουργήθηκε το 1987, έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ (Βραβείο Καλύτερης Παράστασης, Κάννες - Γαλλία, Bucarest - Ρουμανία, Valencia - Ισπανία, San Elpidio - Ολλανδία, Βραβείο Κοινού, Saint-Gervais - Γαλλία, Bello Horizonte -Βραζιλία κ.ά.).


Εργαστήρι εμψύχωσης κούκλας με τον Andras Lenart «Παίζοντας με το τίποτα»

Θεματολογία εργαστηρίου:

 • Σύγχρονη τεχνοτροπία κατασκευής κούκλας με απλά υλικά. 
 • Επικοινωνία με το κοινό μέσα από ένα ιδιαίτερο τύπο κουκλοθέατρου. 
 • Πώς να αγγίξεις τη φαντασία του κοινού με τις εικόνες που δημιουργούν οι κούκλες.
 • Μέσα από την ομαδική συνεργασία αποκτάται αίσθηση της ακρίβειας στην κίνηση. 

Στόχοι εργαστηρίου: Μέσα από τις ασκήσεις του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ώστε στο μέλλον να έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν μια παράσταση. Δουλεύοντας με τα αντικείμενα και τις απλές φόρμες θα κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες με στόχο την κίνηση και την εμψύχωση της κούκλας. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από μικρές παραστάσεις.

Διδασκαλία:
Andras Lenart & Micropodium

* Ο Andras Lenart, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνών της Ουγγαρίας και ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του Εθνικού Κουκλοθέατρου της Βουδαπέστης, δημιούργησε το 1997 την ομάδα κουκλοθέατρου Micropodium με στόχο την έρευνα και τον πειραματισμό πάνω σε νέες τεχνικές κατασκευής θεατρικής κούκλας. Μέσα από αυτήν την έρευνα δημιουργησε και υλοποιησε ένα νέο τύπο κούκλας με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μηχανισμό χειρισμού. Οι Micropodium έχουν συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ στην Ευρώπη: Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, αλλα και σε χώρες, όπως ο Καναδάς, η Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.


Εργαστήρι σωματικού κουκλοθέατρου (το σώμα ως κούκλα) & εμψύχωσης αντικειμένων με τον Roberto White

Θεματολογία εργαστηρίου:

 • Εισαγωγή στην τεχνική της κατασκευής της κούκλας – σώμα.
 • Χέρια και άλλα σημεία του σώματος.
 • Χαρακτήρας, εκφραστικότητα και ρυθμός.
 • Η συμβολική αξία των αντικειμένων.
 • Παράσταση χωρίς λόγια.
 • Η γκάμα της γλώσσας του σώματος μέσα από το σωματικό κουκλοθέατρο.
 • Ο εκφραστικός χάρτης μιας κούκλας.
 • Τα χορογραφικά νούμερα.
 • Τα μουσικά νούμερα.
 • Το χιούμορ
 • Η τεχνική του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου εφαρμοσμένη στη δραματουργία του κουκλοθέατρου.
 • Εκτίμηση του οπτικοαουστικού υλικού πάνω στην τεχνική.
 • Οι πρώτες ιστορίες.
 • Δημιουργία σκηνών ατομικών και ομαδικών.
 • Κατασκευή μικρών σκηνών ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δώσει βασικά εργαλεία στους συμμετέχοντες για τη δημιουργία της δικής τους παράστασης.

Διδασκαλία: Roberto White


Εργαστήρι σωματικού κουκλοθέατρου (το σώμα ως κούκλα) και εμψύχωσης αντικειμένων με τον Roberto White

Πρόγραμμα εργαστηρίου:

 • Εισαγωγή στην τεχνική της κατασκευής της κούκλας – σώμα.
 • Χέρια και άλλα σημεία του σώματος.
 • Χαρακτήρας, εκφραστικότητα και ρυθμός.
 • Η συμβολική αξία των αντικειμένων.
 • Παράσταση χωρίς λόγια.
 • Ο εκφραστικός χάρτης μιας κούκλας.
 • Τα χορογραφικά νούμερα.
 • Τα μουσικά νούμερα.
 • Το χιούμορ.
 • Η τεχνική του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου εφαρμοσμένη στη δραματουργία του κουκλοθέατρου.
 • Εκτίμηση του οπτικοαουστικού υλικού πάνω στην τεχνική.
 • Οι πρώτες ιστορίες.
 • Δημιουργία σκηνών, ατομικών και ομαδικών.
 • Κατασκευή μικρών σκηνών ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δώσει βασικά εργαλεία στους συμμετέχοντες για τη δημιουργία της δικής τους παράστασης.


Διδασκαλία:
Roberto White

* Roberto White: Αργεντινός κλόουν και κουκλοπαίκτης, ο οποίος πάντα προσφέρει μια νέα οπτική, σύγχρονη και διασκεδαστική στο θέατρο αντικειμένου. Iδρυτικό μέλος της ομάδας La Santa Rodilla του Hugo Suarez (Hugo e Inés) και της ομάδας Teatro dos Mundos μαζί με τη Malgosia Szkandera. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο «Χρυσός Δράκος» στο Φεστιβάλ Fira Internacional de Titelles de Lleida, μία ειδική μνεία στη Mostra Internacional de Titelles de la vall de Albaida και το βραβείο καλύτερου θεάματος στο 30ό Festival internacional de Títeres de Tolosa. Ως σκηνοθέτης, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Τεχνών στην Costa Rica για το έργο του "Romeo y Julieta", μια παράσταση για ηθοποιούς και αντικείμενα. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει σε φεστιβάλ όλου του κόσμου με τη σόλο παράσταση "Criaturas Particulares".


Εργαστήρι «θεάτρου αντικειμένων» και αυτοσχεδιασμός κουκλοθέατρου «Η Δύναμη της Φαντασίας»

◊ Σκοπός του εργαστηρίου είναι να φέρει τους μαθητευόμενους σε επαφή με την καρδιά των αντικειμένων της καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας τα σαν κούκλες, δίνοντάς τους χαρακτηριστικά ανθρώπων και ζώων...

◊ Ξύλινες κουτάλες, καλάθια, μουσικά όργανα, σκούπες, κολοκύθες, κανάτες, κομμάτια από ύφασμα. Πώς γεννιούνται, πώς ζούνε και πώς πεθαίνουν.

◊ Πώς δίνουμε στα αντικείμενα φωνή, ύφος και ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένας ποιητικός διάλογος μεταξύ κούκλας και κουκλοπαίκτη.

◊ Ένα εργαστήρι για κουκλοπαίκτες, ηθοποιούς, performers, καλλιτέχνες του δρόμου, σκηνοθέτες και συγγραφείς που αναζητούν να διευρύνουν την τεχνική τους.


Διδασκαλία:
Κουκλοθεατρική Ομάδα του Κρατικού Θεάτρου Βάρνας

* Κρατικό Θέατρο Βάρνας: Ιδρύθηκε το 1952. Έχει ανεβάσει πάνω από 270 παραγωγές σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ τέχνης: Σόφια – Βουλγαρία (2003), Sestao - Ισπανία (2003), Σεγκόβια - Ισπανία (2004), Εβόρα - Πορτογαλία (2004) κ.ά. Χάρη σ' αυτό το ευρύ ρεπερτόριο, έχει δώσει την ευκαιρία στο κοινό να δει όλες τις δυνατότητες έκφρασης που έχει το κουκλοθέατρο. Οργανώνει τα τελευταία 40 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου «Χρυσό Δελφίνι».


Εργαστήρι σύγχρονου θεάτρου σκιών με τη Valeria Guglietti

Περιεχόμενο εργαστηρίου:

- Βασικές γνώσεις για την τεχνική του κινέζικου θεάτρου σκιών, με τη χρήση χεριών και αντικειμένων.
- Σύντομη περίληψη της ιστορίας του κινέζικου θεάτρου σκιών.
- Είδη σκιών και διάφορες τεχνικές.
- Εξοπλισμός και τρόπος κατασκευής φιγούρων.
- Βασικές ασκήσεις χεριών και δακτύλων, ζέσταμα.
- Κλασικές φιγούρες μόνο με χρήση χεριών, χρήση αντικειμένων.
- Φιγούρες ζώων, προφίλ, μισό σώμα, ολόκληρο σώμα.
- Έρευνα και δημιουργία.
- Αυτοσχεδιασμός (σε ομάδες και ατομικά), σκηνοθεσία, ρυθμός.
- Χρήση μουσικής και λόγου.
- Χαρακτήρες σε διάφορες καταστάσεις.
- Ερωτήσεις.
- Πρακτική.

Διδασκαλία: Valeria Guglietti

* Valeria Guglietti:
Γεννήθηκε στην Αργεντινή και εκεί άρχισε να παρουσιάζει τις πρώτες παραστάσεις κινεζικών σκιών. Είναι ηθοποιός, κουκλοπαίκτρια και τραγουδίστρια. Στη διάρκεια της καριέρας της έχει δημιουργήσει τις παραστάσεις θεάτρου σκιών «Μακριά από τα χέρια μου», «Χέρια ελεύθερα», «Χέρι με χέρι», με τις οποίες συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει βραβεία όπως το Βραβείο World Performing Arts Festival και Καλύτερη παράσταση στο Φεστιβάλ Σανγκάης, Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Bonecos Canela.


Εργαστήριο Κουκλοθεάτρου - Θέατρο της εμψύχωσης: “Το μαγικό τίποτα”

Συνοπτικά: Σφαιρική έρευνα πάνω στη λειτουργία της κούκλας ως θεατρικό εργαλείο. Πειραματισμός στη θεατρική χρήση της εμψύχωσης της ύλης, τα στοιχεία που τη δημιουργούν και τη σκηνική δυναμική της. Εργασία μέσα από παραγωγή παράστασης.

Στόχοι εργαστηρίου:

- Ολοκληρωμένη αντίληψη της θεατρικής διαδικασίας και των στοιχείων που τη διαμορφώνουν.

- Πειραματισμός με τις δυνατότητες επιλογών που προσφέρει το θέατρο της εμψύχωσης.

- Πειραματισμός και εξοικείωση με τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες παραγωγής κουκλοθεάτρου.

- Σχεδιασμός και κατασκευή κούκλας.

- Σχεδιασμός, επεξεργασία, παραγωγή και παρουσίαση μίας παράστασης από όλη την ομάδα ή πολλών μικρών ατομικών παραστάσεων.

Περιεχόμενο εργαστηρίου:

- Εισαγωγή στην ιστορία και τις έννοιες που σχετίζονται με το θέατρο της κούκλας.

- Πειραματισμοί με το φώς, το σκηνικό χώρο, άψυχα αντικείμενα και διαδικασίες εμψύχωσης.

- Πειραματισμοί με τα στοιχεία που προκαλούν ψευδαίσθηση.

- Πειραματισμοί με τα στοιχεία που δημιουργούν ολοκληρωμένους κόσμους.

- Πειραματισμοί με την ύλη, τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά της.

- Πειραματισμοί με τη φύση, την ενέργεια και την ανατομία.

- Τεχνικά μέσα και εργαλεία, τεχνολογία και τέχνη.

- Πειραματισμοί με τις διαδικασίες ελέγχου και χειρισμού.

- Σχεδιασμός και κατασκευή συσκευών ελέγχου.

- Σχεδιασμός και κατασκευή παραστατικών και σκηνικών αντικειμένων.

- Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών.

- Δραματουργία και δραματουργική επεξεργασία.

- Ρυθμός και δραματουργία του ρυθμού.

- Δραματουργία και αισθητική.

- Οπτική αφήγηση.

- Σκηνοθεσία και σκηνογραφία.

- Φωτισμός και σκιαγράφηση.

- Ήχος και λόγος.


* Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνεται, παράλληλα, μελέτη κειμένων, οπτικού υλικού και βοηθητικών ερεθισμάτων.

Διδασκαλία: Σ. Μαρκόπουλος, κουκλοθέατρο Αγιούσαγια

Τι είναι το "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Social Media

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr

"Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα"

Μουσείο Κουκλοθεάτρου

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 10437

τηλ.: 2105222181 κιν.: 6942420062
e-mail: info@mairivi.gr